Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Пациентите, които употребяват канабис имат нужда от по-голяма доза седативи по време на ендоскопски процедури, в сравнение с неупотребяващите според изследване, което ще бъде представено на Седмицата на храносмилателните заболявания през 2022 г.

В резултат на все по-широкото разпространение на канабиса и неговото легализиране в някои части на света, специалистите от съответните области трябва да се адаптират към ситуацията и да подготвят своите пациенти за приложение на по-голямо количество седативи и съпътстващите към тези по-високи дози рискове.

По време на провежданите процедури пациентите не изпитват по-силен дискофорт, но се нуждаят от повече медикаменти за ефективна седация.

Чрез проведено проспективно кохортно проучване, в което са включени 419 възрастни амбулаторни пациенти от три канадски центъра, подложени на различни ендоскопски процедури, изследователите анализират действието на седативите мидазолам, фентанил и дифенхидрамин. По време на съответните процедури пациентите са частично в съзнание. С помощта на седативите те са релаксирани, отпуснати и спокойни. Този вид седация може да се нарече съзнателна.

Преди и след провеждането на съответната процедура, всеки пациент попълва въпросник, на който дава информация за употребата на канабис, както и за усещанията и нивото на комфорт по време на самата интервенция.

В резултат на направените анализи се стига до заключението, че хората, които употребяват канабис се нуждаят от по-високи дози от съответните седативи. За мидазолам това е над 5 mg, при фентанила дозата трябва да бъде над 100 mcg, а в някои случаи се налага и приложението на дифенхидрамин.

В проучването е разгледана като цяло употребата на канабис, независимо от времето и периода, за който е бил приет. Освен това не е взет под внимание и методът на постъпване на канабиса в човешкия организъм, дали е вдишван, изпарен, погълнат през устата или е приет по друг начин.

При провеждането на бъдещи проучвания тези фактори могат да бъдат взети под внимание и да стоят в основата на различните разработки.

От значение за САЩ ще бъде допълнителното анализиране на медикамента пропофол, който се използва много по-често в страната, в сравнение с останалите лекарствени седативи.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2107222
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
1918
586
5458
2095905
5458
25654
2107222

Вашият IP адрес: 3.236.225.157
2022-08-08 13:30