Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Ново изследване, представено на Европейския конгрес по затлъстяване - ECO в Маастрихт, Холандия, предполага, че наднорменото тегло и затлъстяването засилват вредното въздействие на алкохола и риска от развитие на рак, свързан с алкохола, особено при хората с висок процент телесни мазнини.

Констатациите също така идентифицират връзка доза-отговор между по-високите нива на затлъстяване и риска от развитие на рак, свързан със затлъстяването, независимо от консумацията на алкохол.

Изследователите поясняват, че настоящите насоки не отразяват степента на риска от рак поради комбинираните ефекти на алкохола и затлъстяването. Хората със затлъстяване трябва да са по-наясно с рисковете, свързани с консумацията на алкохол, поясняват учените.

В световен мащаб, 4% (741 300) от новите случаи на рак през 2020 г. са свързани с консумация на алкохол, а наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с по-висок риск от развитие на 13 вида рак, които представляват над 40% от всички тези ракови заболявания.

Прогнозите показват, че повече от половината от раковите заболявания са потенциално предотвратими - като консумацията на алкохол е третата водеща предотвратима причина за рак след тютюнопушенето и затлъстяването.

За това проучване изследователите са комбинирали данни от 399 575 участници - на възраст 40–69 години, от които 55% жени, от потенциалната група на Биобанк в Обединеното кралство, които са били без рак, когато е започнало проучването, и са били проследени средно в рамките на 12 години. Раковите заболявания са били идентифицирани от постъпленията в болница и данните от раковия регистър.

Участниците са били разделени на три групи според техния процент телесни мазнини, обиколка на талията и индекс на телесната маса и са били класифицирани според самоотчетената им консумация на алкохол, за да проучат съвместната връзка между консумацията на алкохол и затлъстяването и риска от развитие на 21 различни вида рак - 13 свързани със затлъстяването и 8 ракови заболявания, свързани с консумацията на алкохол.

Резултатите са коригирани за фактори, които могат да повлияят на констатациите, включително възраст, пол, диета, ниво на образование, физическа активност, тютюнопушене, продължителност на съня, социално-икономически статус и съществуващо сърдечносъдово заболяване или диабет тип 2.

При средно проследяване от 12 години 17 617 участници са били диагностицирани с рак, свързан с алкохола, а 20 214 са развили рак, свързан със затлъстяването. Изследователите са установили, че при всички маркери за затлъстяване хората с по-висок процент телесни мазнини, които пият повече алкохол от препоръчителното са изложени на по-голям риск от рак.

Например хората с най-висок процент телесни мазнини, които са пили в рамките на препоръчителните количества са с 53% по-склонни да развият рак, свързан с алкохола, отколкото тези с най-нисък процент телесни мазнини, които никога не са пили алкохол.

Тези, които пият над препоръчителните количества, са изложени на 61% по-голям риск.

Независимо от приема на алкохол, анализът е идентифицирал връзка доза-отговор между по-голямата обиколка на талията и риска от развитие на рак, свързан със затлъстяването.

Например хората с по-голям индекс на телесната маса, които пият повече от препоръчаните количества алкохол, имат 17% по-голям риск от развитие на рак, свързан със затлъстяването, в сравнение с тези с оптимално телесно тегло, които никога не са пили алкохол.

При хора със затлъстяване, които приемат количества алкохол над препоръчителните, рискът е с 28% по-висок.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2392305
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
72
528
600
2387224
1310
26401
2392305

Вашият IP адрес: 44.192.254.173
2023-10-03 03:12