Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Алкохолно отравяне възниква, когато нивата на алкохол в кръвта са толкова високи, че са токсични за тялото. Това може да причини широк спектър от симптоми и усложнения, от лепкава кожа до потъмняване, от повръщане до гърчове, от проблеми с дишането до кома. Алкохолната интоксикация обикновено се разпознава в критичен етап, когато е необходима спешна медицинска помощ. Оцеляването е възможно, ако се осигури незабавна медицинска помощ, но без лечение състоянието може да доведе до фатален изход или трайна инвалидност.

Какви са симптомите на алкохолно отравяне?

Алкохолът засяга множество функции в организма, като кръвното налягане, дишането и нивото на осъзнаване на човека. Признаците за потенциално алкохолно отравяне включват:

 • Неясна реч;
 • Нестабилност при ходене;
 • Объркване;
 • Гадене

Симптомите често са пренебрегвани, може би защото просто биват сметнати за признаци за състояние на пиянство (което не се приема на сериозно от потърпевшия). Въпреки това е важно да се знае, че на този етап ситуацията може да се развие бързо. Когато човек е пиян, може да изпита влошаване на симптомите в рамките на няколко часа. При възникване на алкохолно отравяне реакциите от страна на тялото могат да бъдат драматични.

Признаците на алкохолно отравяне, които изискват незабавна медицинска помощ, включват:

 • Припадъци или конвулсии;
 • Неравномерно или бавно дишане;
 • Бавен сърдечен ритъм;
 • Слаб пулс;
 • Цианоза - бледа или синкава кожа;
 • Хипотермия - студена кожа;
 • Изпадане в безсъзнание - припадане или затруднено събуждане;
 • Повтарящо се повръщане

Какви са възможните усложнения при алкохолно отравяне?

Симптомите и потенциалните рискове и усложнения от приемането на твърде голямо количество алкохол до голяма степен произтичат от ефекта му върху мозъка и кръвоносните съдове. Бързото поглъщане на течности може да бъде вредно само по себе си, тъй като може да промени концентрацията на течности в тялото, потенциално да наруши баланса на течности и електролити.

Мозъчно увреждане

Отравянето с алкохол може да предизвика припадне, причинявайки загуба на съзнание и често невъзможност потърпевшият да си спомни много от случилите се събития.

Алкохолът също така нарушава координацията на човек поради въздействието му върху мозъчния ствол и малкия мозък. Това не само причинява липса на баланс, което може да причини падания или други злополуки, но също така допринася за появата на гадене и повръщане, причинено от алкохол.

Алкохолът е депресант на централната нервна система (ЦНС), което означава, че действа за намаляване на времето за реакция и нивото на съзнание. Този ефект намалява рефлексите на устата, което може да накара потърпевшия да се задави от собственото си повръщане, докато е в безсъзнание или спи, което води до потенциално фатални последици.

Като депресант на ЦНС, високата концентрация на алкохол в кръвта може също да инхибира (потисне) дишането, което обикновено води до бавно, плитко дишане. В тежки случаи алкохолното отравяне може да доведе до кома.

Вазодилатация

Когато алкохолът е в системата на човек, може също да бъде изпитана вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), което намалява кръвното налягане. Вазодилатацията също причинява прилив на кръв към кожата, което потенциално води до хипотермия.

Вазодилатацията също пречи на способността на тялото да компенсира кървенето и шока. Това е особено важно да се има предвид, тъй като алкохолът отслабва стените на кръвоносните съдове и ги прави по-податливи на разкъсване и кървене.

Тези рискови фактори, съчетани с повишената вероятност от нараняване, докато човек е пиян, означават, че алкохолната интоксикация увеличава риска от кръвоизлив (кървене) в мозъка и на други места в тялото, което може да бъде обилно.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2107159
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
1855
586
5395
2095905
5395
25654
2107159

Вашият IP адрес: 3.236.225.157
2022-08-08 12:46