Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Неправилната идея, че електронните цигари са много по-малко вредни от тютюневите изделия, все повече се разяснява и се подчертават вредите от електронните цигари.

Световната сърдечна федерация - WHF подчертава, че електронните цигари могат да удвоят риска от сърдечен удар. Проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, е показало, че използването на електронни цигари е свързано с по-високи рискове за развитие на преддиабетно състояние.

Електронни цигари и диабет

Както употребата на електронни цигари, така и разпространението на преддиабетните състояния са се увеличили драстично през последното десетилетие. Фактори като диета или заседнал начин на живот са рискови, но електронните цигари вероятно също са допринесли за това увеличение на случаите на предиабет.

Традиционният тютюн увеличава риска от развитие на диабет с 30- 40%

Известно е, че традиционните пушачи на цигари са с 30% до 40% по-склонни от непушачите да развият диабет тип 2, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания като атеросклероза, инсулт и периферни артериални заболявания.

Екип от изследователи от Училището по обществено здраве Johns Hopkins Bloomberg е анализирал данни от голямо национално представително проучване на населението на САЩ и е стигнал до заключението, че пушачите на електронни цигари имат по-висок риск от развитие на преддиабетно състояние и последващ диабет, отколкото непушачите.

Проблемът е, че електронните цигари често се рекламират като по-малко вредни от конвенционалните тютюни и употребата им нараства сред младите хора.

При тютюнопушене и употреба на традиционен тютюн, никотинът има пагубен ефект върху действието на инсулина и изглежда, че електронните цигари също могат да имат същия ефект, добавят изследователите.

Как влияят електронните цигари на инсулина?

Електронните цигари съдържат токсични вещества. Едно от тях е никотинът, който се съдържа не само в конвенционалните цигари. Но освен никотин, те съдържат и химикали като пропенгликол и растителен глицерол.

Първият предотвратява изсушаването на лигавиците и се добавя глицерол за създаване на изкуствен дим. Последствията за здравето от тези вещества не са изследвани като тези на никотина, но със сигурност не са безвредни за здравето.

Докладът на Световната сърдечна федерация разкрива, че употребата на електронни цигари увеличава сърдечната честота и кръвното налягане, което увеличава риска от хипертония. Електронните цигари също така причиняват неравномерен сърдечен ритъм и благоприятства аритмиите, увеличава риска от атеросклероза и кръвни съсиреци.

Сега, това ново проучване предполага, че електронните цигари също влияят върху действието на инсулина и увеличават риска от развитие на преддиабетно състояние.

Какво е значението на предиабета?

При предиабет количеството глюкоза в кръвта е високо, но не е толкова високо, за да бъде диагностицирано като диабет тип 2.

Изследванията, представени на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология, подкрепени от Saber Vivir, вече са показали да се разбере, че развитието на предиабет не е толкова безопасно, колкото често се смята.

Често сме склонни да се отнасяме към предиабета като нещо по-безопасно, което не изисква бърза намеса. Въпреки това, преддиабетното състояние може значително да увеличи рисковете от сърдечносъдови заболявания и сърдечен удар, дори ако състоянието никога след това не прогресира до диабет, поясняват изследователите.

В момента усилията са насочени към предотвратяване или лечение на диабета, но предиабетът също трябва да бъде предотвратен.

Сред водещите рискови фактори за развитие на предиабет е употребата на електронни цигари.

Източник: puls.bg 

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2292640
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
33
535
4343
2283505
18019
26439
2292640

Вашият IP адрес: 44.211.84.185
2023-05-29 01:10