Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Ново проучване показва, че излагането на тютюнев дим по време на бременност и ранна детска възраст е свързано с ускоряване на биологичното стареене.

Рисковете от тютюна

Отдавна знаем рисковете от тютюнопушенето не само за пушачите, но и за хората, изложени на дим - така наречените пасивни пушачи.

Тютюнът е един от основните рискови фактори за сърдечносъдови и респираторни заболявания, както и за повече от 20 различни вида или подвида рак и много други инвалидизиращи заболявания.

В допълнение, тютюнопушенето увеличава риска от тежка форма на COVID-19.

Според данни на Световната здравна организация - СЗО, всяка година умират повече от 8 милиона души в света заради тютюнопушенето. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи се дължат на директна употреба на тютюн. Около 1,2 милиона са резултат от излагане на пасивно тютюпушене.

Тютюнът е вреден във всичките му форми и няма безопасно ниво на излагане на тютюн.

Фактори на околната среда в детството

Проучване, проведено от ISGlobal, анализира връзката между голям брой фактори на околната среда, акцелерацията и ускореното стареене на организма при децата. По-конкретно, те са изследвали 83 експозиции от околната среда по време на бременност и 103 в ранна детска възраст при 1173 момичета и момчета между 6 и 11 години.

Учените са потвърдили, че определени фактори на околната среда могат значително да променят нашия метаболизъм и физиология и да бъдат решаващи за бъдещото ни здравословно състояние в зряла възраст. Излагането на тези фактори може също да ускори процеса на биологично стареене и това, според авторите на изследването, носи повишен риск от развитие на метаболитни, сърдечносъдови или невродегенеративни заболявания.

Биологично стареене

Стареенето е процес, който започва от момента на раждането и може да бъде измерен благодарение на така наречения епигенетичен часовник - биохимичен тест, който анализира нивата на ДНК метилиране в определени региони на нашия геном, за да определи биологичната възраст на човек.

Биологичната възраст може да е различна от хронологичната ни възраст.

Епигенетичният часовник ни позволява да преценим дали биологичната възраст на човека съответства на действителната му хронологична възраст, ​​обяснява Мариона Бустаманте, изследовател на ISGlobal и последен автор на изследването.

Излагане на тютюн

Според резултатите от изследването, излагането на тютюнев дим от майката по време на бременност, е свързано с ускоряване на епигенетичното стареене.

След раждането има два фактора, които ускоряват стареенето при децата:

Тютюнев дим;
Сажди или черен въглерод в дома - замърсител на въздуха в резултат на непълното изгаряне на горивата.

Връзката между епигенетичната възраст и излагането на тютюнев дим по време на бременност и първите години от живота е в съответствие с предишни резултати, потвърдени и при възрастното население, казва Бустаманте.

Епигенетичните модификации могат както да повлияят на пътищата, участващи във възпалението, отстраняването на токсините и клетъчния цикъл, така и да окажат влияние върху здравето на децата в дългосрочен план.

Източник: www.puls.bg

logo pic new

stop

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2039111
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
333
369
2646
2032589
13779
19546
2039111

Вашият IP адрес: 34.231.244.12
2022-05-27 15:28