Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Пристрастяващата консумация на алкохол има сериозен ефект върху тялото и е по-често срещана, отколкото си мислим.

Алкохолната консумация е прекомерно нормализирана, така че поведението на пристрастяване да не задейства алармите, както се случва с други пристрастяващи средства.

Проучване на Hospital del Mar Institute for Medical Research и CIBEROBN, публикувано във Frontiers in Nutrition, предполага, че диета, богата на пробиотици и пребиотици, може да помогне за ограничаване на пристрастяващата консумация на алкохол и, следователно, на вредните му ефекти.

Изглежда, че здравият микробиом причинява промени в някои невротрансмитери в мозъка, които предотвратяват тази опасна консумация.

Лабораторно проучване

Изследователите са анализирали връзката между приема на алкохол и чревния микробиом при лабораторни модели.

Микробиомът се счита за още един орган в тялото и е набор от микроскопични организми, които обитават червата и ни предпазват от патогени, помагат за регулиране на имунната система, подпомагат храносмилането и синтезират витамини.

В продължение на седмици е прилагана смес от пребиотици и пробиотици - симбиотик, за да се стимулира растежа на полезни бактерии в червата.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са полезни за чревната флора, докато пребиотиците служат като храна за тези микроорганизми.

След това е извършено периодично излагане на алкохол в продължение на двадесет дни, като се редува консумацията на алкохол с прием на симбиотик.

В края на този период консумацията на алкохол е била прекъсната за седем дни, за да се предложи отново по-късно и да се анализира дали има рецидиви.

Защитни бактерии

Резултатите от тестовете са показали, че при прием на пребиотици и пробиотици, се наблюдана по-ниско увеличение на консумацията на алкохол.

Освен това, рецидивът след спиране на приема на алкохол също е по-нисък.

Според д-р Патриша Робледо, изследовател в IMIM-Hospital del Mar и главен автор на проучването, прилагането на диета, богата на симбиотици, може да предотврати пристрастяващо поведение, свързано с хроничната консумация на алкохол, тъй като приемът му води до промени в чревния микробиом и в някои невротрансмитери в мозъка.

По този начин проучването показва, че модулирането на оста черва-мозък може да предотврати нарушения, свързани с употребата на алкохол, подчертават учените.

Прекратяване на зависимостта

Изследователите са открили, че при подхранване на микробиома, по-рядко възниква депресия, тревожност и промени в паметта, които са поведения, свързани с алкохолната зависимост.

И накрая, невротрансмитерите като серотонин, допамин и норепинефрин са били измерени, като се е проверило как в префронталната кора и в хипокампуса, техните нива се влияят по различен начин в зависимост от състояние на чревната микробиота.

Чрез модулиране на чревния микробиом може да се повлияе на поведението на пристрастяване, посочва д-р Неус Писаро, изследовател в IMIM-Hospital del Mar.

Симбиотикът е намалил неблагоприятните ефекти на алкохола върху състава на чревния микробиом и по този начин да е избегнал въздействието му върху мозъка, заключава той.

Симбиотикът не е вълшебно хапче

Диета, богата на пребиотици и пробиотици, не е магическо решение срещу възможността да страдаме от пристрастяващо поведение, пояснява д-р Рафаел де ла Торе, координатор на изследователската група по интегрирана фармакология и системни невронауки в IMIM-Hospital del Mar и изследовател в CIBEROBN.

Всъщност консумацията на алкохол причинява дисбаланс в микроорганизмите, които живеят в червата.

Ето защо, ако се модулира чревният микробиом, промените могат да се видят отразени на мозъчно ниво в краткосрочен и дългосрочен план.

Ако говорим за органи като мозъка, то няма безопасна консумация на алкохол.

Изследване от Университета в Оксфорд разкрива, че алкохолът, независимо колко малко, влияе върху сивото и бялото вещество на мозъка.

Изследването заключава, че колкото повече алкохол се консумира, толкова по-малък е обемът на мозъка.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2039141
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
363
369
2676
2032589
13809
19546
2039141

Вашият IP адрес: 34.231.244.12
2022-05-27 16:37