Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Февруари е познат като месеца на виното и любовта, и двете опияняващи по свой начин. По-малко познат е фактът, че от години е признат за месец на трезвеността.

Колко разпространена е употребата на алкохол в България?

По данни представени от Национален център по обществено здраве и анализи употребата на алкохол остава висока сред подрастващите в България, като средно 82% от учениците са употребявали алкохол през живота си. Отчетената „настояща употреба“- един месец преди проучването сочи, че почти половината (47%) от европейските и малко повече от половината от българските ученици (53%) са употребявали алкохол.

Получените резултати показват, че разликата между половете в разпространението на  модела  „тежкото епизодично пиене“  се е стеснила с времето, като данните за България са: момчета 39%, момичета 44%.

За много хора опиянението от алкохола е начин да избягат от ежедневието, но по този начин, те все по-рядко виждат и хубавите неща в живота.

Спирането на алкохола ще доведе до множество ползи в живота Ви. Еко какво би се случило с тялото Ви, ако не пиете алкохол в продължение на две седмици:

 • Първото нещо, което може да откриете е, че имате повече енергия;
 • Може да забележите, че Ви е по-лесно да ставате сутрин, че мисленето става по-ясно и сте по-малко предразположени към промени в настроението;
 • Ще се чувствате по-добре без махмурлука;
 • След като не сте пили алкохол от две седмици, можете да забележите, че сте по-жадни. Това не е защото се нуждаете от повече течности от нормалното, просто усещате по-добре колко точно ви трябват;
 • Тренировките също ще помогнат да укрепите тялото си. Алкохолът отпуска мускулите, затова редовната му употреба може да попречи на развитието на мускулите. Сега, когато не пиете, може най-после да има полза от всички усилия, които полагате.

Разбира се може би няма да усетите тези ползи веднага. Понякога е необходимо да си дадете време, но едно е сигурно - рано или късно ще усетите положителните резултати. Това, което може да Ви помогне да продължите е воденето на „дневник на трезвеността“, в който да проследявате как се чувствате.  

Ако продължите с отказа от алкохола ще усетите трайно подобрение в живота си:

 • Ще бъдете по-продуктивни;
 • Липсата на махмурлук и чувството за повече енергия ще Ви помогне да изпълнявате повече цели в ежедневието си;
 • Ще имате по-малко причини за съжаление - под въздействието на алкохола човек може да вземе пагубни решения, нерядко будещи съжаление при изтрезняване;
 • Ще имате по-добър външен вид;
 • Органите Ви ще изпитват по-малко натоварване, а това постепенно ще повлияе благоприятно на външния Ви вид;
 • „Торбичките“ под очите ще изчезнат, а кожата ще придобие по-здрав вид.

Нека единственото опиянение, което усещате, да е това от любовта!

 

Източници:

drugsinfo-bg.org

logo pic new

stop

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2039112
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
334
369
2647
2032589
13780
19546
2039112

Вашият IP адрес: 34.231.244.12
2022-05-27 15:31