Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Добре дошли в Грийн Банк, малко американско градче, превърнало се в убежище за хора, бягащи от дигиталната ера.

В градчето в Западна Вирджиния се намира обсерваторията Грийн Банк, която съществува вече шест десетилетия и изисква пълна радиотишина, за да може да надниква дълбоко в космоса. В резултат на това мобилните телефони в Грийн Банк са забранени със закон, разказва Евронюз.

В града няма интернет и дори свещите за автомобили са забранени. Жителите на града вярват, че безжичният интернет и други радиосигнали са в състояние да ги разболеят.

 

"Идвайки тук и откъсвайки се от интернет, настъпва известно пречистване, което ти дава време да прочистиш съзнанието си", казва Ивон Уолъч, 59-годишна собственичка на магазин за сувенири, която се е преместила в града преди шест години.

За да защити работата на обсерваторията, както и дейността на близката шпионска инсталация, през 1958 г. правителството на САЩ създава Национална тиха радиозона. Зоната налага ограничения на радиовълните, създадени от човека, в 13 000 квадратни мили, които заобикалят Грийн Банк. Тези ограничения включват както сигналите на мобилни телефони, така и WiFi рутери.

Представителите на туристическия отдел на щата Западна Вирджиния рекламират района, в който живеят по-малко от 200 души, като "най-добрата дигитална детоксикация".

"В днешния свят, в който не можем да издържим повече от минута-две, без да чуем пиукането или бръмченето на технологично устройство, това е място, където можете да избягате от всичко това", казва Челси Руби, секретар по туризма на щата.

В Съединените щати 85% от пълнолетните хора имат смартфон, а почти една трета съобщават, че са "почти постоянно" онлайн.

Но не всички са доволни от тази дигитална изолация. Роденият в Грийн Банк Патрик Коулман, на 69 г., твърди, че липсата на мобилни услуги е опасна и трябва да се прекрати.

"Хората, които живеят в този район, са лишени от мрежа за сигурност", казва собственикът на туристическа спалня, като посочва автомобилни катастрофи в отдалечени райони, които "могат да оставят хората в безизходица".

В последните няколко години обаче все повече тълпи прииждат в околностите, за да се отдадат на тишината.

Източник: dariknews.bg

logo pic new

stop

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2039094
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
316
369
2629
2032589
13762
19546
2039094

Вашият IP адрес: 34.231.244.12
2022-05-27 14:41