Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Ново проучване проведено от Университета в Бристол, наблюдава връзката между консумацията на легалните отрови - алкохол и тютюн, и употребата на канабис. Тяхното изследване е публикувано в списанието Addiction.

Възможно е наличието на общ рисков фактор, иницииращ употребата на различните опиоидни субстанции. Учените установяват, че употребата на канабис може да доведе до започване на тютюнопушене, а зависимостта от него или други опиоиди до повишена консумация на алкохол.

Въпреки това, обикновено тютюнопушенето и консумацията на алкохол предхождат употребата на друг вид наркотик. Това предполага вероятно наличие на някакъв вид генетична предразположеност към консумацията на различните субстанции.

За по-доброто разбиране на връзката между множеството легални и нелегални наркотични вещества е необходимо приложението на обстойно изследване, което да определи точните механизми стоящи зад възможните им ефекти.

Много научни проучвания, които проверяват връзката между употребата на различни лекарства и се опитват да я разберат, разчитат на наблюдавани асоциации. Проблемът на тези наблюдавани феномени е, че употребата на различните видове наркотици - законни и незаконни, могат да се причиняват от един и същи основен рисков фактор, като например импулсивност.

Поради тази причина е трудно да се определи дали връзката между употребата на различните опиоидни вещестества е причинно-следствена. За да избегне този проблем, изследователският екип използва статистически подход, наречен Менделианска рандомизация. Този тип рандомизация се основава на генетични данни, които да потвърдят или отхвърлят възможни причинно-следствени връзки между потенциална причина и потенциален ефект.

В изледването, проведено от учените в Университета в Бристол, те използват познати генетични варианти, които водят до предразположение към употребата на тютюн, алкохол, канабис, кокаин или опиоиди.

След това екипа проверява дали е възможо наличието на причино-следствена връзка между консумацията на различните вещества. Те установяват, че тютюнопушене води до увеличен брой питиета за седмица, употреба на канабис и зависимост от канабис.

Също така откриват доказателства за повишената вероятност от започване на тютюнопушене при употребата на канабис. Другите връзки между различните субстанции са незначителни.

Позитивите при употребата на различни генетични варианти за потенциални причини е, че се намалява риска от вероятни обърквания Друг позитивен аспект е възможността за извеждане на по-точни заключения относно това, дали съответната експозицията наистина причинява дадения резултат - в този случай дали използването на едно вещество води до използване на друго.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2107290
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
1986
586
5526
2095905
5526
25654
2107290

Вашият IP адрес: 3.236.225.157
2022-08-08 14:20