Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Всяка година на 10 октомври се отбелязва Световният ден за психично здраве. Той се провежда с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО), с цел информираност на обществото за проблемите на психическото здраве.

По-доброто психично здраве е напълно постижима цел. Необходимо е следването на няколко основни принципа: 

Пуснете контрола

Логично е да искаме контрол над нещата, в крайна сметка, така ги постигаме. Но често си позволяваме да се отпуснем само след като свършим всичко - в настоящето ни това е почти невъзможно.

Просто престанете да отмятате списъците със задачи в ума си и отпуснете юздите​​​​​​.

Да контролираш по-малко е не само полезно за мозъка, но и освобождава място за повече наслада, енергия и креативност в дните ни.

Фокусирайте вниманието си

Всеки ден стотици малки неща ни разсейват - не само от предварителните ни планове, но и от нас самите.

Можем да поемем отговорност за живота си отново, само като се научим да насочваме вниманието си там, където искаме.

Ако се съсредоточим изцяло, ще срещаме по-малко трудности с изпълнението на задачите и няма да губим толкова време за неща, които всъщност не са от значение.

Четете всеки ден

Британско проучване показа, че само шест минути четене на ден намалява стреса, повече от разходка или слушането на музика.

Четенето на книга предлага пълна алтернатива на непрекъснатите звукови сигнали, които сме свикнали да бълват телефоните ни.

Възползвайте се максимално от това приятно занимание, което всъщност предлага и невероятна форма на лечение.

Почивка от екрана

Представете си нещата, които пропускате втренчени в смартфона си - гледката през прозореца на влака, лицата на хората около вас, времето навън, красивото небе.

Ако постоянно посягате към телефона си, тези моменти постепенно изчезват.

Освен това, смартфоните ни насърчават към абсолютен мултитаскинг, което все повече изследвания показват, че е пагубно за ума. 

Не започвайте няколко неща наведнъж, защото това постоянно ще намалява продуктивността ви, и ще натрупва допълнителен стрес.

Намерете време за разходка

Още древните гърци са знаели предимствата на разходките сред природата. Днес, обездвижването е масово явление, затова дори кратката разходка е по-важна от всякога.

Ходенето има прекрасни ползи, тъй като предлага лесен начин да забавите темпото, да помислите за нещата, да дадете тласък на креативността си и да останете в добра физическа форма.

Източник: MentalHealth Bulgaria.com

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1967218
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
263
408
4253
1956478
19639
18547
1967218

Вашият IP адрес: 54.92.164.9
2022-01-28 09:43