Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Млади българи, преодолели ада на наркотиците, създадоха фондация и терапевтичен център, за подкрепа на хора, които се борят с различни зависимости. От няколко месеца в центъра "Свети Илия" в габровското село Поповци моделът на взаимопомощ при работа в терапевтични групи помага на участниците в борбата им с дрогата, алкохола и хазарта.

В терапевтичния център в габровското село Поповци се лекуват 11 мъже на различна възраст с различни зависимости. Те са постъпили тук след разговори с техните близки.

"В центъра има хора с всякакви зависимости - алкохол, наркотици, хазарт, хранителни разстройства. Ние работим заедно с родителите, с близките заедно, за да му направим едно мотивационно интервю да го надъхаме, да го мотивираме да поиска да се лекува", каза учредителят на фондация „Общност в помощ на зависимите“ Запрян Момчилов.

В центъра е и 41-годишният Мартин от София. Дълги години се борил със зависимостта си към дрогата безуспешно.

"Лично за мен сътрудничеството е животоспасяващо! Аз се боря с моята зависимост - протегнаха ми ръка в много тежък за мен момент! Чисто физически се чувствам много добре, психически все още не съм напълно стабилен, затова има терапевти тук!", посочи той.

Идеята да помага на зависими е на Илко Бояджиев, който от 13-годишен попада в капана на дрогата и се отървава чак на 26. Казва, че подкрепата на зависими за него е мисия на живота.  

"Аз съм преминал лично по този път на употреба, зависимост, лечение и възстановяване – успешно, след това на доброволни начала работа като консултант с личен опит, след това специализация в обучение за работа със зависими! Няма да лъжа - пътят е доста труден, иска се търпение, преминава се през доста голяма болка", обясни председателят на фондация „Общност в помощ на зависимите“ Илко Бояджиев.

Запрян Момчилов също е преминал през ада на наркоманията и е убеден, че груповата взаимопомощ е най-ефективния метод за лечение.

"Методът, по  който работим, е „Минесота“ и за нас най-важното, което се случва е, груповата терапия и всичко се следи от терапевти, психолози, консултанти с личен опит", подчерта мъжът.

Фондацията си партнира с община Габрово в различни инициативи и обменя опит със сходни европейски структури. Изцяло се финансира от дарения. Въпреки, че не им е лесно, доброволците са убедени, че си заслужава, когато спасяваш човешки души и връщаш вярата в живота на изгубилите пътя.

Източник: bgonair.bg

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1967181
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
226
408
4216
1956478
19602
18547
1967181

Вашият IP адрес: 54.92.164.9
2022-01-28 09:15