Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Проучване е открило, че юношите, които често употребяват канабис, може да претърпят спад в коефициента си на интелегинтност (IQ) с течение на времето. Резултатите от изследването дават допълнителни познания за вредните неврологични и когнитивни последствия от честата употреба на канабис за младите хора. Докладът от проучването, водено от изследователи от Университета по медицина и здравни науки в Кралския медицински колеж в Ирландия (RCSI), е публикуван в научното издание Psychological Medicine.

Резултатите разкриват, че има намаляване от приблизително 2 IQ точки с течение на времето при тези, употребяващи често канабис, в сравнение с тези, които не са употребявали наркотика. Допълнителен анализ предполага, че този спад в IQ точките е свързан преди всичко с намаляване на вербалния коефициент на интелигентност.

Изследването включва систематичен преглед и статистически анализ на седем продължителни проучвания с 808 младежи, които са употребявали канабис поне веднъж седмично за минимум 6 месеца, и с 5308 младежи, които не са употребявали канабис. За да бъде включено в анализа, всяко проучване трябвало да има базов IQ резултат преди започване употребата на канабис и друг IQ резултат при проследяването. Младежите били проследявани средно до 18-годишна възраст, макар едно проучване да проследявало младите хора до 38-годишна възраст.

„Предишни изследвания ни казват, че младежите, употребяващи канабис често, имат по-лоши резултати в живота, отколкото техните връстници, и се намират в повишен риск от сериозни психични заболявания като шизофрения. Загубата на IQ точки рано през живота би могла да има значително влияние върху представянето в училище и университета и по-късно върху перспективите за работа“, казва проф. Мери Кенън, професор по психиатрична епидемиология и психично здраве на юношите в RCSI и старши автор.

„Употребата на канабис по време на юношеството предизвиква голямо безпокойство, тъй като развиващият се мозък може да е особено податлив на увреждане през този период. Откритията на това проучване ни дават по-голямо разбиране за този важен проблем за общественото здраве“, казва д-р Емет Пауър, клиничен изследовател в RCSI и първи автор на проучването.

Източник: drugsinfo-bg.org

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1702243
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
155
3799
6612
1679067
45906
56633
1702243

Вашият IP адрес: 3.235.41.241
2021-04-22 02:26