Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Международният съвет за контрол на наркотиците (МСКН) към ООН призовава в публикуван в четвъртък доклад да се поведе борба с растящата употреба на лекарства сред хората от третата възраст, като нарича това явление "тиха епидемия". При ускоряващото се застаряване на световното население, особено в страни с ниски доходи, е изключително важно още сега да се обърне внимание на тази възрастова група, подчертава агенцията в годишния си доклад.

МСКН препоръчва да се подобри търсенето и събирането на данни по темата, като посочва множество пропуски:

"Учените са склонни да пренебрегват ползването на такива медикаменти у хората над 65 години" и заради тази липса на информация правителствата, които обикновено не следят отблизо този проблем, не създават подходящи програми за борба с него, се отбелязва в доклада.

Самата дефиниция на термина "стар" в този контекст е предмет на спорове, като експертите подчертават, че застаряването може да настъпи поне 15 години по-рано у хора, страдащи от нарушения заради консумация на подобни вещества. Независимо от критерия, наличните данни показват тревожна тенденция, се казва в доклада.

В САЩ употребата на повечето лекарства сред хората над 65-годишна възраст се е утроила през последните десет години.

В Индия и Нигерия хората на възраст от 45 до 64 години консумират прекомерно много опиоидни лекарства и сиропи против кашлица, а в Япония предписването на приспивателни и лекарства против тревожни състояния "е несъразмерно по-високо за хората от третата възраст".

При застаряващите хора расте и проблемът с полимедикацията, тоест вземането на повече от пет лекарства или неразрешени вещества на ден.

Тази практика може да предизвика дихателни проблеми, дегенеративни нарушения, чернодробни заболявания, диабет и хронични умствени заболявания, както и риск от смърт от свръхдоза.

Други последствия са падания, пътни катастрофи и затруднения при изпълняване на ежедневни задачи, както и изолация и депресия в обстановка на заклеймяване и посрамване.

В доклада си МСКН споменава и последиците от пандемията от Covid-19 върху душевното здраве и факта, че различните ограничения "са нарушили международната верига за доставки на лекарства".

Източник: bnr.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1702237
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
149
3799
6606
1679067
45900
56633
1702237

Вашият IP адрес: 3.235.41.241
2021-04-22 02:21