Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Учени от Университета в Нов Южен Уелс посочиха три възрасти, при които употребата на алкохол е най-опасна. Те публикуваха своята статия в "The British Medical Journal". По време на проучването учените установиха, че дори умерената консумация на алкохол може да доведе до увреждане на мозъка и допълнителни последици.

„Наличните доказателства свидетелстват за три периода на динамични мозъчни промени, които може да са особено чувствителни към невротоксичните ефекти на алкохола“, се казва в изследването, ръководено от Луиз Мютън.

Като първа опасна възраст за употреба на алкохол учените са посочили периода на престоя в утробата. Пиенето на алкохол по време на бременност може да доведе до намаляване на обема на мозъка и когнитивно увреждане на плода. Освен това, както подчертават учените, дори ниската и умерена консумация на алкохолни напитки от майката може да доведе до психологически и поведенчески разстройства при нероденото дете.

Втората опасна възраст е от 15 до 19 години. Авторите на изследването предупреждават, че употребата на алкохол при юноши ги заплашва с намаляване на обема на неокортекса и функционалната свързаност, нарушено развитие на бялото вещество в мозъка и леки до умерени дефицити в различни когнитивни функции.

Третата възраст е старостта. За възрастните хора пиенето ги излага на риск от деменция.

„Разстройствата, свързани с употребата на алкохол, са най-силните рискови фактори за всички видове деменция“, се казва в статията. Учените подчертават, че дори умереният прием на алкохол е опасен.

Източник: nova.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1702310
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
222
3799
6679
1679067
45973
56633
1702310

Вашият IP адрес: 3.235.41.241
2021-04-22 03:09