Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Пръстовите отпечатъци могат да бъдат ценен нов начин за откриване на употребата на наркотици. Тестът за наркотици с пръстови отпечатъци използва малки количества пот на върха на пръста на човек, за да измери съдържанието на наркотици в тялото му. Пръстът се притиска към защитена от намеса касета и резултатите се появяват на екрана. Пробата може да бъде събрана само за пет секунди. Ако са били използвани наркотици, на екрана ще бъде отчетен видът на наличното вещество в рамките на десет минути. Тестовете са използвани за кръстосан анализ на резултатите от тестове с течност, събрана от слюнката и са установили, че те са също толкова точни.

Тестовете за наркотици с пръстови отпечатъци са използвани пробно в Обединеното кралство, като част от услугите за семейни грижи, които помагат на хора, които се борят със зависимостта си към психоактивни вещества. Много видове лекарства могат да бъдат скринирани в този процес, включително опиоиди и марихуана. Тази технология се оказва полезна и ефективна за бързо и лесно откриване на употребата на наркотици. Нейният потенциал се използва от медицински специалисти, от служителите на правоприлагащите органи и семейните служби.

Традиционно методите за тестване употребата на наркотици изискват проби от урина или кръв, за да се определи наличието и концентрацията на дадено вещество. Множество културни фактори са в основата на необходимостта от актуализиран метод за определяне дали човек е употребявал наркотици. Сега, когато много държави са легализирали употребата на марихуана, е важно служителите на правоприлагащите органи да могат да правят тестове бързо и ефективно. Освен това, за семейства или лица, които се възстановяват от зависимост, създаването на неинвазивни възможности за тестване може да помогне за изграждането на доверие и запазване на достойнството. Въпреки че съществуват противоречиви мнения относно това дали хората трябва да бъдат тествани за употреба на наркотици на работното си място на много места задължителното тестване е факт. Обикновено работодателите използват тестове със слюнка, тъй като това е най-ефективният и надежден подход, докато тестването с пръстови отпечатъци може да го замени и дори да го надмине, като ефикасност.

Новият метод за тестване за употреба на наркотици има множество предимства, тъй като е ефективен, неинвазивен, точен е и е по-добър от хигиенна гледна точка. Тестването с пръстови отпечатъци може да се извърши персонално и незабавно, без да са необходими услугите на лаборатория, например. Пробите от урина или кръв създават проблем с биологичните отпадъци, тъй като трябва да се изхвърлят на определени места. Преносимото устройство за тестване на пръстови отпечатъци има капсула, която може да бъде изхвърлена с обикновените отпадъци.

Технологията

Организмът преработва всяко вещество, което е поел и отделя метаболити в кръвта, слюнката, потта и урината. Тъй като тези секрети са достатъчно специфични, идентифицирането им чрез анализ на пръстови отпечатъци е доста лесно. В потта на върха на пръстите има достатъчно материал, за да бъде отчетено точно какви вещества е поел наскоро човек. Тестът може да определи антителата, свързани с дадени видове лекарства. Когато се сканира пръстов отпечатък и се открият тези антитела, към четеца се получава сигнал и резултатите се докладват. Наличните в момента устройства използват сензорна технология и показват резултати на екран в рамките на няколко минути след тестването.

Понастоящем устройството е с размерите на малък принтер. За всеки тест се използват отделни „патрони”. Предлагат се и допълнителни аксесоари, включително принтер, който да предостави физически запис на извършените тестове. Важна подробност, свързана с технологията за скрининг на пръстови отпечатъци е, че дори в случай на положителен резултат, се изискват допълнителни доказателства, за да се провери дали тестваното лице наистина е използвало лекарствата, за които е положително. Това означава, че към настоящия все още се изисква потвърждение от лаборатория.

Източник: picpleven.org

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1702327
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
239
3799
6696
1679067
45990
56633
1702327

Вашият IP адрес: 3.235.41.241
2021-04-22 03:21