Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Употребата на алкохол е един от най-важните и лесно предотвратими рискови фактори за злокачествените заболявания, заедно с тютюнопушенето и наднорменото тегло. Употребата на алкохол е отговорна за около 6% от всички злокачествени заболявания и 4% от всички смъртни случаи от рак в Европа. И все пак много хора не са наясно за връзката между карциномите и употребата на алкохол.

Употребата на алкохол ясно повишава риска от рак на устната кухина, гърлото и хранопровода. Пиенето и пушенето заедно увеличават риска многократно повече отколкото самостоятелно. Това може да се дължи на факта, че алкохолът може да подпомогне вредните химикали от тютюна да влязат в клетките, които покриват устната кухина, гърлото и хранопровода.

Алкохолът може да ограничи начина, по който тези клетки могат да възстановят уврежданията на ДНК, причинени от химикалите в тютюна.

Дългосрочната употреба на алкохол е свързана с повишен риск от рак на черния дроб. Редовната, тежка консумация на алкохол уврежда черния дроб, което води до възпаление и образуване на „белези”, които повишават риска от развитие на злокачествен процес.

Приемът дори на малки количества алкохол е свързано с повишен риск от развитие рак на гърдата при жените. Алкохолът може да повиши нивата на естроген в организма, което обяснява завишения риск.

Точният механизъм, по който алкохолът влияе върху риска от поява на злокачествено образувание не е напълно изяснен. Всъщност, има няколко различни начина, по които може да завиши риска и това може да варива в зависимост от вида на карцинома.

Алкохолът действа дразнещо, особено в устната кухина и гърлото. Клетките, които са повредени от употребата на алкохол, може да се опитат да се възстановят, което да доведе до промени в ДНК, които от своя страна да бъдат стъпка към развитие на карцином.

След като попадне в тялото, алкохолът може да се превърне в ацеталдехид- химикал, който уврежда ДНК вътре в клетките и доказано причинява рак при лабораторни животни. Приемът на алкохол води до оксидативен стрес в клетките, което води до увреждане на самите клетки. Алкохолът може да повлияе на способността на организма да абсорбира някои хранителни вещества, като фолиевата киселина.

Фолатът е витамин, от който клетките в тялото се нуждаят, за да останат здрави. Абсорбцията на хранителни вещества е утежнена особено при хора, които редовно консумират високи количества алкохол и малки количества фолиева киселина. Ниските нива на фолиева киселина повишават риска от развитие рак на гърдата и дебелото черво. 

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1702282
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
194
3799
6651
1679067
45945
56633
1702282

Вашият IP адрес: 3.235.41.241
2021-04-22 02:51