Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Специалисти от медицинския център на университета в Рочестър, САЩ, откриха връзка между вейпинга и замъгляване на съзнанието.

И възрастни, и младежи, които пушат електронни цигари, по-често споделят за трудности при концентриране, запомняне или вземане на решение в сравнение с връстниците си, които не пушат нищо. Резултатите от изследванията сочат, че е по-вероятно подрастващите да изпитват замъгляване на съзнанието, ако са започнали да пушат електронни цигари, преди да навършат 14 години.

Учени от университета са анализирали под ръководството на преподавателя д-р Донгмей Ли данни от две мащабни национални проучвания, проведени в САЩ.

"Изследванията ни са поредното доказателство, че вейпингът не бива да се възприема като безопасна алтернатива на пушенето на тютюн", казва Ли.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Tobacco Induced Diseases" и "Plus One". Авторите са анализирали данни от проучване сред 18 000 ученици в национално изследване за употреба на тютюн от младежи и над 886 000 отговора в телефонно проучване сред възрастни за рискови фактори в поведението. И в двете национални проучвания са зададени сходни въпроси за пушенето на цигари и електронни цигари, както и за паметта, вниманието и мозъчната функция.

И двете проучвания показват, че хората, които пушат, независимо на каква възраст са, е по-вероятно да съобщят за проблеми в мозъчната дейност. Хора, които пушат само електронни цигари, или такива, които пушат само цигари с тютюн, съобщават за замъглено съзнание по-често в сравнение с другите, които не пушат нищо.

Учениците, които казват, че са започнали да пушат електронни цигари на възраст между осем и тринадесет години, по-често съобщават за трудности при концентриране, запомняне или вземане на решение в сравнение с връстниците си, които са започнали да пушат електронни след 14-годишна възраст.

Източник: dir.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1702172
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
84
3799
6541
1679067
45835
56633
1702172

Вашият IP адрес: 3.235.41.241
2021-04-22 01:35