Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Биолози от САЩ установиха, че никотинът по особен начин влияе на спомагателните клетки на мозъка, при които създава благоприятни условия за появата на метастази при рак на белия дроб, съобщава пресслужбата на университета "Уейк Форест" в град Уинстън-Кейлъм в Северна Каролина.

По думите на ръководителя на екипа Коносуке Ватабе никотинът сам по себе си не притежава канцерогенни свойства, но той способства за разпространението на дребноклетъчния рак на белия дроб в мозъка на пациента. "Нашите наблюдения говорят за това, че раковите болни не трябва да използват никотинова дъвка и лепенки в опит да загърбят никотиновата си зависимост", предупреждава ученият.

По последни данни на Световната здравна организация ракът на белите дробове се явява като една от главните причини на преждевременна смърт в глобален мащаб. През 2018 година той отне живота на 1,76 милиона жители на планетата.

Ватабе и колегите му изучили историята на заболяването при 300 пациенти, страдащи от дребноклетъчен рак на белия дроб и провеждащи лечение в болнични заведения на гр. Уинстън-Сейлъм. Екипът установили, че метастази много по-често се появяват в мозъка на онези пациенти, продължили да пушат въпреки забраната на лекарите. Същият процес се наблюдавали при болните, използващи лепенки и никотинова дъвка. Това наблюдение ги навело на мисълта да направят опит с лабораторни мишки. Учените имплантирали в тях култури от ракови клетки от белите дробове на пациентите. При проведените експерименти никотинът действително е способствал за развитие на тумори в мозъка на гризачите.

Източник: 24chasa.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1702199
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
111
3799
6568
1679067
45862
56633
1702199

Вашият IP адрес: 3.235.41.241
2021-04-22 01:50