Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Децата, чиито родители им предлагат да пробват алкохол, са по-склонни да гледат на него в толкова положителна светлина, че в бъдеще те започват да пият повече от своите връстници, предупреждават учени от САЩ. Въпреки че намерението и целта на родителите изглеждат добри – да запознаят детето си с вкуса на алкохола под техен надзор, в безопасна среда, в крайна сметка това само го тласка към алкохолизъм в бъдеще.

Децата, на които е предлаган алкохол от родителите им, в юношеска възраст може да бъдат по-склонни към запои и алкохолизъм в сравнение с връстниците си, предупреждават експерти от Военномедицинския университет в САЩ Изследването е публикувано в списание Drug and Alcohol Dependence.

Ранните наблюдения вече показват, че такива деца са с 85% по-склонни да пият алкохол през юношеството, отколкото техните връстници без такъв опит. Освен това, колкото по-големи са порциите алкохол, толкова по-голям е рискът от развитие на пристрастяване към пиенето.

„Алкохолната употреба от непълнолетните е сериозен социален проблем, но се знае относително малко за консумацията на алкохол от детето и отношението към пиенето“, пишат авторите. - “Когато на децата се предлага алкохол, това създава у тях положително отношение към пиенето“.

Продажбата на алкохол на непълнолетни е забранена в много страни и пиян тийнейджър на улицата може да привлече вниманието на полицията. Въпреки това е почти невъзможно да се контролира ситуацията у дома. Родителите могат да предлагат алкохол на деца, например по време на празниците. Често зад това стоят добри намерения - родителите вярват, че детето така ще е по-добре запознато с алкохола и разбира неговите ефекти у дома, а не на парти. Често дори не говорим за пълна чаша алкохолна напитка, а за няколко глътки. Но дори това, показват нови изследвания, може да е достатъчно, за да навреди.

Авторите на работата използват данни за 4842 деца от САЩ на възраст 9-11 години, половината от тях са момчета. Децата е трябвало да кажат доколко са съгласни с твърдения като „алкохолът помага на човек да се отпусне, да се чувства щастлив, да се чувства по-малко стресиран“ или „алкохолът прави хората значими за другите“.

22% от анкетираните деца вече са имали опит с пиене на алкохол. Най-често това е бира, по правило предлагана от бащата.

Оказа се, че консумацията на алкохол от дете корелира с „положителните очаквания от алкохола“ - вярата, че пиенето на алкохол ще доведе до положителни чувства и ще донесе известна полза за пиещия.

Контекстът на употреба нямаше значение. За децата нямаше значение кой им предлага алкохол, дали им е позволено - всичко това не влияе върху формирането на очакванията от алкохола.

„Нашите резултати показват, че приобщаването към алкохола от детска възраст може да играе уникална роля в развитието на положителни очаквания за пиене“, казва водещият автор на изследването Микела Мърфи. "А положителните очаквания, както знаете, са свързани с появата на проблеми с алкохола и постоянен алкохолизъм в бъдеще."

Децата, които рано са пили алкохол, са по-склонни да показват лоши училищни резултати и проблеми с поведението в зряла възраст, а също така са по-склонни към алкохолизъм, предупреждават авторите на работата.

Алкохолът може да повлияе на нормалното развитие на жизненоважните органи на детето, включително мозъка, черния дроб и костите са засегнати, а производството на хормони е нарушено.

Затова родителите не трябва да предлагат на детето си дори няколко глътки вино на вечеря - тази практика може да доведе до непоправими последици.

По време на бременност алкохолът също не си струва да се пие - това може да доведе до развитие на депресия при детето. Деца на пиещи майки до 18-годишна възраст изпитват депресия 17% по-често, отколкото деца на въздържатели, предупреждават експерти от университета в Бристол.

Освен това резултатите са валидни и за по-големите - децата на майки, консумирали алкохол до 24-годишна възраст, са имали повишен риск от диагностициране на депресия.

Консумацията на алкохол сред бременни жени е доста често срещана. В някои страни до 80% от бременните жени пият алкохол, вероятно защото малки количества алкохол се считат за безопасни.

Лекарите обаче са единодушни, че е по-добре да се изключи алкохолът по време на бременност.

Източник: dariknews.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1702346
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
258
3799
6715
1679067
46009
56633
1702346

Вашият IP адрес: 3.235.41.241
2021-04-22 03:30