Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Идеята, че електронните цигари са безопасни, се оспорва от все повече авторитети в медицината. Това показват проучвания, цитирани през последните 10 г. на международни конгреси на Европейското респираторно общество и в САЩ. Изследователите подчертават многобройни рискове, свързани с тяхната употреба – така наречения вейпинг.

Търговските асоциации от индустрията казват, че електронните цигари са нетоксични и безопасни за употреба, но белодробните лекари не подкрепят убеждението, че са по-безопасни от традиционните.

Електронните цигари се появиха на пазара в началото на новото хилядолетие и бързо привлякоха интереса най-вече на тийнейджърите и младите хора с идеята, че са безопасен начин за пушене. Днес обаче вейпингът се смята за заплаха за общественото здраве. Изследователи от различни държави излизат с данни, че електронните цигари могат да причинят сериозни здравословни проблеми с дългосрочни ефекти и няма да помогнат за отказване на цигарите – втората мантра, с която се наложиха на пазара.

Електронните цигари са устройства за пушене, които работят с батерии за нагряване на течност в пълнител, докато тя се превърне в нещо като мъгла.

Изглеждат като обикновени цигари, лули или пури. Някои приличат на тънки електронни джаджи, което ги прави привлекателни за по-младите потребители. Създадената фина пара се вдишва дълбоко в белите дробове, имитирайки усещането за пушене на обикновени цигари. Подобно на традиционните папироси, повечето електронни цигари съдържат никотин. Количеството му варира в зависимост от марката. При някои е колкото в хартиените цигари, но има продукти дори с по-висока концентрация. В пълнителите може да са вложени допълнително химически ароматизанти и различни други вещества - летливи органични съединения, някои от които се намират и в отработените газове от автомобила, както и олово, калай, никел и др. В допълнение към никотина, електронните цигари могат да се използват и за вдишване на други инхалаторни субстанции като марихуана например.

Рисковете от вейпинга все още се проучват, но и към момента има достатъчно негативни данни.

На първо място е пристрастяването към никотина, което в детска и млада възраст протича по-бързо.

Първоначално се смяташе, че вейпингът може да бъде полезен за хората, които се опитват да откажат цигарите. Но проучванията и емпиричният опит не го потвърждават. Много хора продължават да са зависими от пушенето въпреки силното желание да се откажат. Освен че увеличава възможността за пристрастяване и дългосрочно увреждане на развитието на мозъка и здравето на дихателните пътища, употребата на електронни цигари крие потенциални рискове за околните от аерозолите, който пушещият е издишал. Смята се, че вейпингът носи риск за пристрастяване към никотина, разстройства на настроението и понижаване на контрола върху импулсивните реакции. Никотинът променя и начина на формиране на синапсите, които могат да навредят на частите на мозъка, които контролират вниманието и ученето.

Докъм 25-годишна възраст мозъкът все още се развива. Всеки път, когато се създава ново знание или се усвоява ново умение, между мозъчните клетки се изграждат по-силни връзки - синапси. Мозъкът на младите хора изгражда синапси по-бързо от мозъка на възрастните. Тъй като пристрастяването е форма на обучение, юношите могат да се пристрастят по-лесно от възрастните. Никотинът в електронните цигари и други тютюневи изделия също може да подготви мозъка на тийнейджъра за пристрастяване към други наркотици.

Някои проучвания показват, че хората, които дебютират с електронни цигари, са по-склонни да опитат конвенционални цигари в бъдеще. Данните за рисковете се популяризират от специлизиран уебсайт, създаден в партньорство между здравното министерство на САЩ, и американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и програмите срещу пушене. Там се изтъква, че никотинът в електронните цигари може да подготви мозъка за пристрастяване към други неща, като алкохол и кокаин. Това важи особено за юношите.

Електронните цигари съдържат допълнителни вкусове, на които младите хора се радват. Някои от тези добавки обаче пораждат допълнителни рискове за здравето. Най-много тревоги в медицинските среди поражда диацетилът, който причинява сериозно белодробно заболяване, подобно на бронхиолит – възпаление на най-малките разклонения на бронхиалното дърво на белите дробове. Най-неблагоприятната форма е облитериращият бронхиолит, жаргонно определян като пуканки в белите дробове, поради употребата на химикала в ароматите за пуканки с масло.

Вещество с вкус на канела е друг популярен аромат, който може да навреди на белодробните тъкани.

Електронните цигари съдържат много от същите химикали, причиняващи рак, както и обикновените цигари. Изследване от 2017 г. установи, че високите температури, образуващи парата, създават десетки токсични химикали като формалдехид, за които се смята, че причиняват рак.

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ определя електронните цигари като епидемия сред младите. Голяма част от рекламите са предназначени да се харесат на тийнейджърите.

Здравните служби по цял свят са последователни в развенчаването на мита, че електронните цигари не са опасни. Всеки продукт, който съдържа никотин и токсини, има потенциал да навреди и да причини пристрастяване. Освен очакваните вреди върху дихателните пътища електронните цигари, съдържащи никотин, нанасят щети и върху кръвоносните съдове – втвърдяват артериите.

Това е известен ефект от пушенето на традиционни цигари, който може да доведе до повишен риск от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови усложнения.

В крайна сметка един от най-противоречивите въпроси, свързани с електронните цигари, са изпарените течности. Тези препарати са направени с голямо разнообразие от химикали и сладки или плодови ароматични добавки, много от които твърдят, че се харесват на децата. Според д-р Константин Вардавас от университета в Крит, който с екипа си е изследвал популярни в Европа вейпинг устройства, всяка отделна течност съдържа поне едно вещество с риск за здравето. Това заключение е подобно на изводите от проучване на Харвардския университет от 2015 г.

Електронните цигари са твърде млада иновация, за да се разберат напълно техните дългосрочни ефекти върху здравето - както в тялото, така и от гледна точка на общественото здраве. Но към момента се оправдава генералното правило в науката: колкото повече търсите, толкова повече намирате. “Всеки път, когато погледнем внимателно данните, откриваме друг вреден или потенциално вреден ефект”, казват изследователите.

Източник: 24chasa.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1702348
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
260
3799
6717
1679067
46011
56633
1702348

Вашият IP адрес: 3.235.41.241
2021-04-22 03:31