Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Употребата на нелегалния стимулант метамфетамин причинява натрупване на твърди протеинови влакна в сърдечния мускул, което може да обясни развитието на уголемени сърца и сърдечна недостатъчност при употребяващите, според предварително изследване, представено на Научните сесии за Основни сърдечно-съдови науки на Американската сърдечна асоциация през 2019 г.

Метамфетаминът е извънредно пристрастяващ наркотик от групата на стимулантите, с който често се злоупотребява, като през 2017 г. 1,6 милиона американци са съобщили, че го употребяват.

Предишни доклади от аутопсии на някои употребяващи метамфетамин са документирали увреждане на сърдечните клетки, увреждане на сърдечния мускул (мускулната тъкан се заменя със съединителна) и уголемяване на сърцето. Сегашните проучвания са били предназначени систематично да сравняват резултати от аутопсии на употребяващи метамфетамин и на неупотребяващи и да търсят механизмите, чрез които наркотикът би могъл да създаде проблеми със сърцето.

„Целта ни е да открием фундаментален механизъм на метамфетаминовата токсичност, за да намерим начин да лекуваме заболявания на сърдечния мускул, свързани с употребата на незаконен метамфетамин“, казва д-р Шенуарин Буян, старши автор на проучването и асистент в катедрата по патология и транслационна патобиология в Центъра за здравни науки- Шривпорт на Държавния университет на Луизиана.

Изследователите са използвали проби от сърца, взети при аутопсиите на 32 души, употребявали хронично метамфетамини (предимно бели мъже, средна възраст 38 г.), които са били починали от свръхдоза метамфетамин или прострелни рани, обесване, нараняване от удар с тъп предмет, прободни рани или внезапни сърдечни или белодробни проблеми. Те били сравнени с проби от петима души, които не са употребявали вещества и които са починали внезапно от прострелни рани, обесване, нараняване от удар с тъп предмет или тромб в белите дробове. Употребата на метамфетамин била установена чрез медицинската история и резултатите от токсикологичните изследвания.

В сравнение с пробите от неупотребяващите, пробите от главната изпомпваща камера на сърцето (левия вентрикул) на употребяващите метамфетамин показали:

  • Повишени натрупвания на колаген (твърди протеинови влакна) около кръвоносните съдове.
  • Натрупване на колаген в пространствата между клетките на сърдечния мускул.

„Независимо от причината за смъртта, ние открихме, че метамфетаминът има силни увреждащи ефекти върху сърдечно-съдовата система и води до необратимо увреждане на сърцето, повишавайки риска от инфаркт, внезапно спиране на сърцето и сърдечна недостатъчност“, казва Чоудури С. Абдулах, доктор на науките и съавтор на проучването. „Рехабилитационните центрове за хора, употребяващи метамфетамини, трябва редовно да проследяват сърдечната функция и да търсят знаци за сърдечна недостатъчност, тъй като ранното откриване на проблеми със сърцето би могло да предотврати допълнително увреждане на сърдечния мускул. Проследяването трябва да продължи дори след като хората са спрели употребата на наркотика.“

Изследователите са открили повишени по подобен начин натрупвания на колаген в мишки, изложени на метамфетамин при сравнение с мишки, които не са били изложени. Изследванията върху мишки са показали също, че метамфетаминът може да доведе до структурни промени в сърдечния мускул чрез инхибиране на точно определен рецептор в сърцето. Това подсказва възможен механизъм за предотвратяване на причинено от метамфетамин увреждане на сърцето в бъдеще.

Проучването е ограничено от факта, че са използвани само проби от аутопсии, така че изследователите не са могли да определят как структурните различия, документирани при употребяващите метамфетамин, биха могли да повлияят конкретно на кръвните тестове и сърдечната функция.

„Необходимо е допълнително да проучим сърдечната функция и биохимичните кръвни параметри при употребяващите метамфетамин и да ги сравним с тези на хора, употребяващи други вещества, и на хора, които не употребяват“, казва Буян.

Източник: drugsinfo-bg.org

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1702174
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
86
3799
6543
1679067
45837
56633
1702174

Вашият IP адрес: 3.235.41.241
2021-04-22 01:37