Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

През януари съдебен лекар в Сан Франциско публикува шокиращ доклад: миналата година наркотиците са убили три пъти повече жители от коронавируса - 699 срещу 235. Това е абсолютен рекорд: през 2019 г. предозиране е причинило смъртта на 441 души, което вече е със 70% повече от 2018 г. (259 души). По този начин в Сан Франциско, където е едно от най-ниските нива на смъртност от коронавируса сред всички американски градове, средно двама души на ден умират от незаконни вещества през последната година.
Тази „тиха“ пандемия процъфтява в центъра, по малките улици и в кварталите на бедните. Както в останалата част на Америка, повечето свръхдози включват синтетичния опиоид фентанил, който е пет пъти по-силен от хероина. Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) между май 2019 г. и май 2020 г. от предозиране с лекарството са загинали 91 000 американци - повече от жертвите във Виетнамската война или броя на загиналите по пътищата от 2017 г. насам.

Фентанилът се появява в Сан Франциско през 2018 година и сега 500 милиграма от веществото могат да бъдат закупени за 20 долара в квартала Тендърлойн, убежище за дилъри и бездомници от десетилетия. Тази област представлява една четвърт от смъртните случаи в града: поради карантината той се е превърнал в пазар на наркотици на открито. Местните асоциации обвиниха правителството в неактивност и смятат, че „Тендърлойн“ е гето, в което се толерира престъпността, за да се запази безопасността на останалата част от града.
 
През май 2020 г. Хейстингския колеж по право на Калифорнийския университет и други граждани заведоха дело срещу администрацията, след като преброиха над 400 палатки в района. Кметството разпореди бездомните да бъдат настанени в евтини хотели и разреши да се създадат официални палаткови лагери на паркинги. Пандемията изостри проблема с наркотиците в Сан Франциско, се отбелязва в статията. „Златното правило за предотвратяване на предозирането е да не оставяме хората да бъдат сами“, обяснява Кристен Маршал, ръководител на финансирания от града проект за предотвратяване на предозирането DOPE. Карантината, от друга страна, наложи социално дистанциране и прекъсна работата на екипите за помощ, работещи в квартала.
 
Според карта, съставена от The San Francisco Chronicle, повечето смъртни случаи от предозиране живеят в хотелски стаи, предоставени от кметството за бездомните. Някои бяха открити чак след няколко дни. Други загинаха по улиците от студа. Според информация от съдебните лекари 76% от смъртните случаи са мъже, една четвърт са афроамериканци, а чернокожите съставляват само 5% от общото население на града. Статистиката показва, че броят на смъртните случаи от предозиране е започнал да расте през март с въвеждането на карантина: ако през януари 2020 г. са регистрирани 38 смъртни случая, то през април - вече 52, през май - 71. Тази „тиха“ епидемия е могла да доведе до по-голям брой жертви, ако Naloxone, спешно лекарство за неутрализиране на ефектите на опиоидите, не е спасило 3400 души, казват от DOPE. Организацията разпространява животоспасяващи комплекти (антидоти, стерилни спринцовки) и обучава общински работници и семейства за откриване на предозиране. „Ако нямахме налоксон вече нямаше да имаме място в моргата“, казва Кристен Маршал.

Източник: actualno.com

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1702223
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
135
3799
6592
1679067
45886
56633
1702223

Вашият IP адрес: 3.235.41.241
2021-04-22 02:12