Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Много от туристите идват в Амстердам само за да консумират канабис. Но властите не искат толкова много хора, които се разхождат пияни и дрогирани из града. Затова са замислили промени.

Амстердам е привлекателен за мнозина - за обикновени туристи, за любители на културата или развлеченията. Благодарение на това нидерландската столица, която няма и един милион жители, посреща годишно почти 18 милиона гости от чужбина. Сред тях обаче, както посочва кметицата Фемке Халсема, която е от Зелената партия, има мнозина, които не се интересуват от прелестите на стария град, каналите или музеите.

„Особено в центъра на града се срещат твърде много туристи, дошли само заради канабиса“, посочва кметицата. Те идват единствено, за да посетят някой "кофишоп", защото там легално може да се закупи марихуана за лична консумация. „Това буди недоволство и крие рискове от повече проблеми и престъпност.“

Амстердам се забави

Макар миналата година пандемията да намали броя на туристите съществено, пияните британци и тълпите от гръмогласни младежи, обикалящи квартала на червените фенери, са отдавна трън в очите на градските власти. Затова градските власти, заедно с полицията и прокуратурата, искат да сложат край на наркотуризма в града.

Предвидено е "кофишоповете" да бъдат вече достъпни само за нидерландците, които могат да се легитимират със специално „разрешително за канабис“. В другите нидерландски градове това отдавна е факт – само Амстердам се забави, защото се опасяваше, че забраните могат да стимулират нелегалната търговия с канабис.

Както показват обаче актуалните проучвания – много туристи изобщо няма да тръгнат за Нидерландия, ако нямат достъп до "кофишоповете". Тогава ще останат само онези посетители, които така или иначе са винаги добре дошли, казва кметицата.

„Амстердам е международен град и с удоволствие посрещаме туристи“, изтъква Халсема. „Но бихме искали туристите да идват заради богатството на града и културните му обекти, а не, за да се напият или дрогират."

Кофишоповете да намалеят наполовина

В момента в Амстердам има 166 "кофишопове". Но преди 20 години те са били над 280. Ако т.нар. „канабисни“ туристи спрат да посещават града, към 70 "кофишопа" ще бъдат напълно достатъчни за обслужване на местния пазар – пресмятат от администрацията.

Предложението на Халсема трябва обаче да бъде одобрено от градския съвет. След което ще мине поне една година или повече, докато плановете действително бъдат приложени.

Източник: dw.com

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1543234
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
584
7752
16373
1516126
46036
52579
1543234

Вашият IP адрес: 3.232.96.22
2021-01-24 18:55