Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Учени от раковия център „Dana-Farber” и центъра по контрол и превенция на заболяванията направиха още едно доказателство, че марихуаната и тютюнът повишават риска от сърдечносъдови заболявания чрез образуване на токсични метаболити в организма. Учените споделят, че хората, които употребяват марихуана имат в урината и кръвта си токсични метаболити, асоциирани с пушенето, но в по-малки количества от тютюневите пушачи.

Две от веществата – акрилнитрил и акриламид са силно токсични в големи количества. Друго вещество, получаващо се при съединението на някои от метаболитите, получени при пушене на тютюн – акролеин, значително повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

Ограничаването на експозицията на посочения химикал намалява риска от заболявания на циркулаторната система. Откритията са особено важни за болни с ХИВ, тъй като при тях се наблюдава по-често тютюнопушене и увреждания на сърцето и съдовете.

Учените наблягат на новооткритите рискови фактори с легализирането на марихуаната в немалко държави в света.

В проучването се включват 245 доброволци, част от които носители на човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ). Информация за доброволците се събира от техните медицински досиета и изследвания на урината и кръвта им. Резултатите позволили на научния екип да анализира наличието на токсични вещества, получени от тютюнопушенето и приема на марихуана и влиянието му върху развитието на сърдечносъдова патология.

Хората, приемащи само марихуана имат по-високи нива на някои химикали, асоциирани с пушенето в кръвта и урината си, например нафталин. При непушачи те са значително по-малко.

Въпреки това, учените споделят, че количеството на субстанциите в организма на тютюневи пушачи е значително по-голямо от тези, употребяващи само марихуана.

Метаболитите на акролеина, получени при неговия разпад, са повишени при хора пушещи тютюн, но не и при такива употребяващи само марихуана. Наличието на веществата повишава риска от увреждане на сърдечносъдовата система, независимо от наличието и на други рискови фактори.

„Откритията ни може да се използват за определяне на риска от развитие на сърдечносъдови болести.“ споделя авторът на научната работа – д-р Дана Габузда. „Ограничаването на излагането на акролеин при пушачи може да е стратегия за намаляване на риска.“

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1543240
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
590
7752
16379
1516126
46042
52579
1543240

Вашият IP адрес: 3.232.96.22
2021-01-24 19:04