Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

"Проблемът със зависимостта към мобилните устройства е глобален. Бъдещето ще покаже дали е сериозен проблем". Това заяви в интервю за Дарик проф. д-р Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника във варненската болница "Света Марина". 

Практиката на специалиста показва, че зависимост към смартфони и компютри проявяват не само деца, а и родители. „Големият проблем е, че тези хора нямат потребност от други хора. Те стават самодостатъчни и изолирани, нямат необходимост да комуникират, а интернет медиите стават техен основен съветник”, поясни проф. Кожухаров, който е ръководител на Катедра „Психиатрия и медицинска психология” в Медицински университет-Варна.

Психичните разстройства, от които най-често страда българинът, са паническото разстройство, натрапливата невроза, социалната фобия и останалите видове фобии, които преди бяха наричани страхова невроза. Според психотерапевта с 25 години стаж, тесните специалисти в областта на наркоманиите постоянно виждат, научават и лекуват все нови състояния. 

„Трябва да говорим не толкова за зависимост към определени вещества, а за зависимо поведение, за зависимост към дейности, за жалост”, отбеляза професорът. Според него е трудно е да се каже дали се увеличава броят на страдащите от психични заболявания, тъй като психиатрите виждат само хората, които търсят помощ. 

„Проблемът е, че заради стигмата пациентът, който на даден етап осъзнава, разбира или близките му казват, че има някакъв проблем с психиката, не отива веднага на психиатър”, изтъкна проф. Кожухаров.  По думите му мнозина разчитат повече на социалните мрежи, сайтове и телевизионни предавания за "консултации".

Агресията при психично болни, особени при зависимите към психоактивни вещества, е изключително тежка. „Имали сме пациенти, които успяват да разглобяват парно, да счупят железни, стъклени и пластмасови прегради. Те са опасни за себе си и за околните”, посочи той. 

Големият проблем при нарастващата употреба на амфетамини е, че те се правят във всеки гараж и не се знае какво има в хапчетата. Вземат се, за да се постигне някаква емоция. „Мислиш си обаче, че ти решаваш какво вещество вземаш. Всъщност химически някой друг решава това”, коментира специалистът.

Той разкри, че един от методите за лечение на социално неприемлива зависимост е смяната й със социално приемлива. Психиатърът даде за пример метадоновите програми, които правят бившите хероинозависими социално приемливи за обществото.

Източник: dariknews.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1543160
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
510
7752
16299
1516126
45962
52579
1543160

Вашият IP адрес: 3.232.96.22
2021-01-24 17:59