Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Мексикански банди, занимаващи се с производство на метамфетамин, се опитват да се наложат в Европа. В последните години полицията в Белгия и Нидерландия проведе многобройните акции, в рамките на които бяха разбити редица лаборатории за наркотици. Разследващите предполагат, че зад тях стоят мексикански картели, които целят разширяване на влиянието и пазара си в Европа.

Все повече мексиканска дрога в Европа

60 журналисти от 18 държави, сред които от “Ди Цайт”, NDR, WDR и “Зюддойче Цайтунг”, се включиха в мащабно разследване за мексиканските картели и техните връзки в Европа. Разследването е публикувано под името "Cartel Project”.

Един от по-особените случаи е от май 2019 година в малкото градче Мурдейк в Нидерландия. Там вниманието на полицията било привлечено от шлеп, закотвен в пристанището и излъчващ странна миризма. При последвалата проверка на плавателния съд е открита професионална лаборатория за производство на метамфетамини. Трима мексиканци на борда били задържани.

Само за последните две години в Белгия и Нидерландия са открити над 40 лаборатории за метамфетамини, а 19 мексиканци –задържани. И преди в двете държави са откривани “кухни” за наркотици, но основно такива, в които местни банди произвеждат т.нар. “купонджийски наркотици” - екстази и амфетамини. Напоследък обаче зачестиха случаите на пряко участие на мексикански наркокартели. Ако те наистина искат да се утвърдят в Европа, не са изключени гангстерски войни за преразпределение на територии с други групи, занимаващи се с производство и разпространение на дрога.

Организирано настъпление на мексикански картели

"Готвачите" на наркотици от Мексико в никакъв случай не са се озовали случайно в Европа, казва Макс Даниел от нидерландската полиция: "Мексиканците не са каубои, които работят сами. Подобни неща винаги са организирани."

Изглежда, че "те търсят начини да разширят дейността си в Европа чрез създаването на връзки с местни банди", казва Яри Лиуку, който ръководи отдела за тежка и организирана престъпност в Европол. Засега няма регистрирани случаи на насилие от страна на мексиканските банди в Европа. "Но, разбира се, картелите представляват заплаха, те принадлежат към високорисковите групи от организираната престъпност."

Разследващите предполагат, че мексиканските "готвачи" на наркотици пътуват до Нидерландия и Белгия през Испания с туристически визи. Там те произвеждат големи количества метамфетамин за няколко месеца и след това отново изчезват. Очевидно са наблюдавани от Мексико и поддържат пряк контакт с тамошни престъпни групи. 

Има ли посредници? 

По време на съдебните дела стана ясно, че някои от мексиканците обменят опит чрез съобщения от мобилен телефон и изпращат снимки на продукцията си на номера в Мексико. Все още не е ясно дали лицата, с които контактуват, са просто посредници, или този процес се контролира пряко от картелите.

Анди Крааг, ръководител на централното разследващо звено в Нидерландия, и неговите колеги предполагат, че има независими посредници между нидерландските престъпници и мексиканските картели. "Това са брокерите от подземния свят, мексикански брокери", каза Крааг. "Тяхната задача е да се погрижат мексиканските "готвачи" да стигнат до лабораториите в Европа, производственият процес да върви гладко и се договарят за цена."

Разкрита нелегална нарколаборатория в Айндховен, Нидерландия

Парите отиват при брокера, който след това плаща на "готвача" и удържа комисиона. "Тези посредници също идват тук и проверяват лабораториите", казва Крааг. Пас според него, холандските групи осигуряват суровините и оборудването, след което мексиканците започват производството. 

От Европа към Азия и Австралия

Досега метамфетаминът в Източна Европа се произвеждаше главно в малки лаборатории за регионалния пазар на дрога. През последните години мексиканските престъпни групи са усъвършенствали химически процеси, с които могат да произведат много големи количества висококачествен метамфетамин.

“Мексиканците са гросмайсторите”, обяснява Крааг. С тяхна подкрепа престъпниците в Нидерландия и Белгия очевидно могат да произвеждат и по-големи количества. Разследващите смятат, че голяма част от дрогата е предназначена за износ, и най-вече за Азия и Австралия.

Източник: dw.com

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1543222
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
572
7752
16361
1516126
46024
52579
1543222

Вашият IP адрес: 3.232.96.22
2021-01-24 18:46