Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Можете да се откажете от пушенето само след като промените начина на поведение, както и начините на комуникация с външния свят, заяви директорът на Института за наркологично здраве на Русия Олег Зиков. Той подчерта, че тютюнопушенето не се различава от всяка друга зависимост. В същото време проблемът се крие именно в начина на живот, който човек води и който го провокира към лошия навик. Това, както отбелязва наркологът, важи и за хората, които пушат.

Според него е необходимо да се анализира дали желанието на човек да пуши е свързано с физиологична нужда, или със социално поведение.

"Тези връзки трябва да бъдат прекъснати. На първо място, трябва да изоставим ситуационната структура, която ви провокира да употребявате никотин", обясни Зиков. Само тогава този умишлен процес ще помогне на човек да се откаже от пушенето.

Експертът отбеляза, че няма нищо против никотиновите пластири, но е против електронните цигари. Според нарколога, заради тях пушачът запазва оралния рефлекс, свързан с употребата на тютюн.

По време на новогодишните празници е по-лесно да се откажете от пушенето поради липса на работа и прекъсване на пушенето с колеги. Ритъмът на живот и общуването с хората наоколо се променя, а факторите, провокиращи пушенето, изчезват на заден план.

Според лекаря Александър Мясников никотиновата заместителна терапия ще помогне да се откажат цигарите. Той припомни, че лепенки, спрейове и електронни цигари могат да доставят никотин без канцерогени в тялото. Най-трудното ще бъде през първите дни, а след това в продължение на три до четири седмици човек има "абстиненция“ - именно през този период той може да се пречупи, така че можете временно да поддържате тялото с никотин. След известно време трябва да се откажете от заместващата терапия, информира "Фокус".

Професорът от Първия московски държавен медицински университет "И. М. Сеченов" Андрей Демин от своя страна отбеляза, че водата може да помогне за избавяне от лошия навик. Бутилка в ръка позволява на пушача да държи ръцете си заети, а глътка течност "замества“ пушенето. Водата също така изхвърля токсичните вещества от тялото и помага за облекчаване на главоболието поради липса на никотин.

Източник: bgonair.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1543274
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
624
7752
16413
1516126
46076
52579
1543274

Вашият IP адрес: 3.232.96.22
2021-01-24 19:45