Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

  

Опасни последици от консумацията на алкохол със сигурност има, и то не само за онези, които злоупотребяват редовно със спиртните напитки

 

Знаем, че има опасни последици от консумацията на алкохол още от времето, когато ходихме на училище. Алкохолната зависимост може да бъде много коварна. И последиците от нея със сигурност не са само за здравето. Когато връзката с алкохола започне да става сложна, се усложняват и взаимоотношенията между хората. На първо място страда онзи, който много пие, и след това страдат хората, които са около него – семейство, близки, приятели.

В тази статия ще покажем снимки на увредени органи на хора, които външно не са имали проблеми с алкохола. Но са страдали от нещо, наречено „скрит алкохолизъм“. Скритият алкохолизъм е проблем на една много голяма част от консуматорите на алкохол.

Скрит алкохолизъм не означава консумацията на алкохол да е скрита, или скришом и набързо да изпиете бира или две. Скритият алкохолизъм може да бъде дефиниция на „коварство“.

Скритите алкохолици са хора, които се опитват да скрият зависимостта си. Те не просто търсят оправдание – те представят нещата такива, каквито не са. Ето нещо интересно, което скритите алкохолици правят – те сипват вода в бутилките с алкохол, които стоят в техния дом. Това е абсолютна шизофрения, но за съжаление е истина и е често срещан проблем.

И така, нека видим какво причинява честата и скрита злоупотребна с алкохол. И, ако по една или друга причина вие обичате да си пийвате, не си мислете, че това не може да ви се случи, защото не сте скрит алкохолик. Заболяванията, за които ще стане дума се срещат често и при хора, които просто пийват повече, отколкото е прието, позволени или им се пие.

Сърце

Системната употреба на алкохол с течение на времето може да доведе до кардиомиопатия – заболяване, което се характеризира с разрушаване на структурата и функцията на сърдечния мускул.

С течение на времето, при хората, които злоупотребяват с алкохол, сърцето губи способността си да се свие в правилния ритъм. При пациенти с кардиомиопатия често се наблюдава увеличение в кухините на сърцето и мастна дегенерация на миокарда

Черен дроб

Според статистиката, около 95% от хората, които пият алкохол повече от 5 пъти в седмицата, макар и в малки количества, страдат от чернодробна стеатоза. В хода на чернодробно заболяване здравите клетки се израждат и се покриват с мазнини. Често след стеатозата се появява фиброза, а след нея и цирозата. Черният дроб се разболява плавно, бавно и постепенно – точно така, както и се затъва в алкохолната зависимост.

Стомашно-чревен тракт

Честата и безконтролна употреба на алкохол причинява атрофия на лигавицата на стомаха. Това заболяване е форма на гастрит и показва предраково състояние. Състоянието има спешна нужда от лечение.

Мозък

Алкохолът е причина за загубата на клетки на кората на главния мозък. Също така, налице е нарушение на функция на мозъка, причинена от недостиг на витамин В1. Тези фактори допринасят за развитието на заболявания като алкохолна енцефалопатия.

Психичните разстройства

Скритият алкохолизъм може да бъде причина за развитието на параноя.

Според US National Library of Medicine често, когато човек се опитва да скрие проблема си с алкохола, той става параноичен. Това е едно от най-често срещаните симптоми на алкохолната зависимост.

За съжаление, психичните разстройства, при честата злоупотреба с алкохол, са неизбежни и се срещат при всички пациенти. Първо, това е прекалена раздразнителност, умора и нарушения на съня. С течение на времето може да се развият такива заболявания, като бяла треска, алкохолни халюцинации и алкохолна параноя (мания за преследване).

Тази статия е само предупреждение за това какъв може да бъде ефекта при прекомерната употреба на алкохол. 

Източник: www.addictions.com

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1543250
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
600
7752
16389
1516126
46052
52579
1543250

Вашият IP адрес: 3.232.96.22
2021-01-24 19:15