Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Ново проучване на изследователи от University of British Columbia установява, че тийнейджърите, особено момичетата, имат по-добро психично здраве, когато участват в извънкласни дейности, като спорт и изкуство и прекарват по-малко време пред екрана. Изследването, публикувано в научното списание Preventive Medicine, открива, че юношите, които прекарват по-малко от два часа дневно в развлечения в Интернет са по-удовлетворени от живота.

Те са по-оптимистично настроени и имат по-ниски нива на тревожност и симптоми на депресия, установяват изследователите.

Това е особено видно при момичетата, при които участието в извънкласни дейности дава още по-добро отражение върху психичното здраве.

„Въпреки че проведохме проучването преди пандемията на Ковид-19, констатациите са особено актуални сега, когато тийнейджърите вероятно прекарват повече време пред екраните в свободното си време, ако достъпът до извънкласни дейности, като спортни и художествени занимания, е ограничен поради Ковид – 19 “, посочва водещият автор на изследването Ева Оберле, професор в University of British Columbia.

Изследователите подчертават, че извънкласните дейности са важен фактор за психичното здраве на тийнейджърите.

„Намирането на безопасен начин децата и тийнейджърите да продължат да участват в тези дейности през пандемията може да намали времето, прекарано пред екрана, и да подобри психичното им здраве и благосъстояние", допълва Оберле.

Проучването включва 28 712 ученици от 7 клас от 365 училища в Канада. Изследователите разглеждат ефекта от времето пред екрана, прекарано в развлечения, като игра на видео игри, гледане на телевизия, сърфиране в Интернет, използване на социални мрежи.

Отделно се проучва ефекта от участието в извънкласни дейности, и то на открито, като спортни и художествени занимания.

Изводите сочат, че съвсем малка част от тийнейджърите, които участват в извънкласни дейности, са склонни да се занимават с развлекателни дейности пред екрана в продължение на два или повече часа след училище.

Освен това участието в извънкласни дейности е свързано с по-високи нива на оптимизъм и удовлетвореност.

От друга страна по-дългото време, прекарано пред екрана (повече от два часа на ден) води до по-ниски нива на удовлетвореност, засилена тревожност и депресивни симптоми.

Освен това по-продължителното време пред екрана влияе по-негативно върху психичното здраве на момичетата, отколкото на момчетата.

И при момчетата, и при момичетата обаче психичното здраве е най-добро, когато участват в извънкласни дейности и прекарват по-малко от два часа дневно в развлечения пред екрана.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1543137
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
487
7752
16276
1516126
45939
52579
1543137

Вашият IP адрес: 3.232.96.22
2021-01-24 17:35