Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Според последните проучвания 3% от населението в България има хазартна зависимост. При професионалния хазарт няма зависимост, там има много голяма дисциплина. При хазартната зависимост, която разглеждаме като психично разстройство, това не е така. Човек има нужда от вълнението и еуфорията, които придружават залаганията. Това каза психиатърът д-р Светлозар Василев.

Има много личностни предпоставки, които водят до тази зависимост. Говорим за зависимост, когато човек се чувства обсебен от идеята да залага, да загуби много пари, да пострада неговата лична история, уважение, работа, заяви д-р Василев.

Той съобщи, че според последните проучвания 3% от населението в България има хазартна зависимост. Най-вече това са млади хора между 18 и 30-годишна възраст, които нямат кой знае колко развити социални умения, емоционална компетентност и зрялост. Когато те се чувстват потиснати, мрачни, използват хазарта, за да си докарат емоция, тръпка, да спечелят пари. Голяма част от тях не ги интересуват толкова парите, а емоциите, които идват с хазарта, обясни експертът.

Това е доста сложен проблем - с неговата емоционална, биологична и социална страна. Нека да се помисли за политики за лечението на тези хора. Има нужда от политики в тази област, каза още д-р Светлозар Василев.

Припомняме, че днес парламентът записа в окончателно приетите промени в Закона за хазарта, че лиценз за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, може да бъде издаден само на държавата.

Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" ще осъществява дейността с нает от него персонал в собствени или наети пунктове, които са обособени и обозначени като пунктове за лотарийни игри.

Припомняме, това това пряко засяга бизнесмена Васил Божков, който се намира в Обединените арабски емирства и се очаква неговата екстрадиция у нас. Прокуратурата повдигна 7 обвинения срещу Божков.

Източник: dnes.dir.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1543165
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
515
7752
16304
1516126
45967
52579
1543165

Вашият IP адрес: 3.232.96.22
2021-01-24 18:06