Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Изследвания, проведени в Университета на Суонси и Миланския университет, показват, че студентите, които използват прекомерно цифрови технологии, са по-слабо мотивирани да напредват в обучението си и са по-притеснени на тестовете. Този ефект се влошава от засиленото чувство на самота, което произвежда прекомерното използване на цифрови технологии.

В проучването участваха двеста осемдесет и пет студенти, записани на редица курсове, свързани със здравето. Те бяха оценени за използването на цифрови технологии, уменията си за изучаване и мотивацията за учене, безпокойството и самотата. Проучването откри отрицателна връзка между зависимостта от интернет и мотивацията за учене. Студентите, които признават за по-голямо пристрастяване към интернет са затруднени да организират продуктивно времето си за подготовка и бяха по-разтревожени от предстоящите им изпити. Проучването установи също, че пристрастяването към интернет е свързано със самотата и че тази самота затруднява способността за учене.

Професор Фил Рийд от Университета в Суонси казва: „Тези резултати предполагат, че студентите с високи нива на пристрастяване към интернет могат да бъдат изложени на особен риск от по-ниски мотивации за учене и следователно, на по-ниски реални академични постижения“.

Около 25% от учениците съобщават, че прекарват поне четири часа на ден онлайн, като останалите посочват, че прекарват между един до три часа на ден. Основните приложения на интернет, които студентите използват са социалните мрежи (40%) и търсенето на информация (30%).

Професор Трузоли от университета в Милано заяви: „Доказано е, че пристрастяването към интернет нарушава редица способности като контрол на импулсите, способност за планиране и чувствителност към личния просперитет. Липсата на способности в тези области може да затрудни ученето“.

В допълнение към връзките между нивата на интернет пристрастяване и лошата мотивация и способност за изследване е установено, че пристрастяването към интернет е свързано с повишеното чувство за самота. Резултатите показват, че самотата от своя страна сериозно затруднява ученето.

Изследването предполага, че самотата играе голяма роля в положителните нагласи към академичния живот изобщо. По-лошите социални взаимодействия, за които се знае, че са свързани с интернет пристрастяване, влошават самотата и от своя страна влияят върху мотивацията за участие в силно социална образователна среда като университета.

Професор Рийд добави: "Преди да продължим по пътя на увеличаваща се дигитализация на нашата академична среда, трябва да направим пауза, за да помислим дали това всъщност ще доведе до желаните от нас резултати. Тази стратегия може да предложи някои възможности, но съдържа и рискове, които все още не са напълно проучени и оценени".

Източник: bnr.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1543246
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
596
7752
16385
1516126
46048
52579
1543246

Вашият IP адрес: 3.232.96.22
2021-01-24 19:10