Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

За стратегии за ограничаване и намаляване на вредата от тютюнопушенето се обявява новосъздадена международна експертна организация. Международната асоциация за контрол на тютюнопушенето и намаляване на вредата (SCOHRE) има 22 учредители от 16 държави, сред които е и Национална пациентска организация (НПО).

Целта на асоциацията е да се превърне в глобално движение, което да помага на пушачите, техните семейства и да работи за подобряване на общественото здраве като цяло. В организацията се включват учени, лекари и експерти от цял свят. Асоциацията обяви, че няма да получава пряко или непряко финансиране от тютюневата индустрия.

"Най-важно е да защитим младежите - това е първата цел. За тези, които вече пушат, трябва да се положат всички усилия да ги убедим да спрат. За пушачите, които не могат да спрат, е необходимо да се разработят и прилагат признати програми и стратегии за намаляване на вредата, като например преминаване към продукти с доказано намалено излагане на вредни вещества, също и никотин-заместващи терапии, психологическа подкрепа или комбинация от няколко подхода", коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО, което е член на Асоциацията.

Националната пациентска организация е сред учредителите и ще работи активно за намаляване на последиците от тютюнопушенето върху здравето на европейците

Ежегодно 8 милиона са смъртните случаи в резултат на заболявания, свързани с пушенето. Макар вредата от цигарите да е известна от десетилетия насам, над 1 милиард души по света все още пушат, а броят им продължава да расте.

Само в ЕС тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за смъртност от рак, като 27% от смъртните случаи от рак се дължат на пушенето. "Ако успеем да се преборим с тютюнопушенето, е възможно и да намалим с 90% случаите на рак на белия дроб", коментира д-р Станимир Хасърджиев от НПО.

Пълният отказ от пушенето със сигурност е най-доброто решение за пушачите и най-добрият избор за минимизиране на рисковете, свързани с рака на белия дроб, заявяват твърдо експертите.

Международните експерти, които членуват в асоциацията, са на мнение, че пушачите трябват да имат избор да намалят риска за здравето си, ако не могат веднага да спрат вредния навик.

"SCOHRE има амбицията да запълни празнотата между контрола на тютюнопушенето и намаляването на вредата от тютюна. Комбинацията от конвенционалните мерки за контрол на пушенето и намаляването на вредата представлява уникална възможност да се елиминират заболеваемостта и смъртността, дължащи се на пушенето" допълва проф. Константинос Фарсалинос от Университета "Крал Абдула", Саудитска Арабия. Той е старши изследовател във Катедрата по обществено здраве на Университетите на Патра и на Западна Атика в Гърция.

Проф. Фарсалинос има множество публикации в областта на електронните цигари и е сред основателите на новата асоциация. Заявката за нейното основаване бе направена именно в Атина, Гърция, на научен форум за намаляване на вредата от тютюна в края на септември.

Източник: news.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1543166
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
516
7752
16305
1516126
45968
52579
1543166

Вашият IP адрес: 3.232.96.22
2021-01-24 18:08