Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Всеки трети човек, пушещ електронни цигари, съобщава за симптоми, свързани с увреждания на белите дробове или дихателните пътища, предаде ЮПИ, позовавайки се на американски изследователи.

Симптомите, свързани с увреждания на белите дробове от електронните цигари са кашлица, задъхване, гадене, болки в стомаха и гърдите. 33 процента от обхванатите в изследването са съобщили за един или няколко от тях.

Хората, използващи еднократни патрони по-рядко страдат от тези симптоми. Това насочва, че част от проблемите могат да се дължат на експериментиране с нелегални съставки и неодобрени устройства, каза д-р Тан-Хуен Ву от медицинското училище Файнберг в Чикаго. За изследването Ву и екипът й са работили с повече от 1400 души, пушили електронни цигари през 2016 г. Те са посочвали, конкретните устройства и продукти, които използват и са съобщавали евентуални симптоми.

Цели 55 процента са се оплакали от един или повече симптоми, като една трета са съобщили за симптоми, свързани пряко с увреждания на белите дробове от електронни цигари. Най-чести са кашлицата и гаденето. Хората съобщавали за такива симптоми със 70 процента повече, ако използвали устройства с патрони, към които се добавя течност и с 95 процента повече, ако контейнерът е за многократно пълнене. Вероятността хората да съобщят за симптоми била със 71 процента по-голяма при пушещите ароматизирани електронни цигари.

"Резултатите ни показват, че симптомите за увреждане на белите дробове от електронни цигари не са изключение или нещо преминаващо бързо, или свързани единствено с употреба на на тетрахидроканабинол - психоактивната съставка на канабиса, или на витамин Е ацетат, които вече бяха посочени като възможни причини за това" - каза Ву.

Източник: monitor.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1543260
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
610
7752
16399
1516126
46062
52579
1543260

Вашият IP адрес: 3.232.96.22
2021-01-24 19:29