Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Кокаинът е по-достъпен в Европа от когато и да било, конфискуваните пратки са достигнали рекордните равнища през 2018 година. Това се казва в публикувания годишен доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. В анализа се посочва, че през последните 10 години се подобрява чистотата на кокаина, а продажната цена на дребно остава стабилна. Данните показват, че се увеличава и производството на синтетични наркотици. Европол също посочи, че незаконната търговия с наркотици се е засилила в условията на пандемия.

"Интересното за Европа е, че освен тези рекордни залавяния от 180 тона, за които възниква въпросът - защо толкова бързо нарастват спрямо последните 2 години, при положение, че в САЩ намалява. Освен че очевидно има подобряване на методите за разкриване, очевидно има и ръст на потреблението на кокаин в Европа", каза Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.

Анализ на Центъра за изследване на демокрацията за 2019 показва, че няма особени промени по отношение на употребата на кокаин в България.

"Това е един доста скъп наркотик, ограничен брой хора си позволяват да го купуват и има някаква тенденция за повишаване на употребата, но все още той е доста далеч от масовата употреба както при марихуаната и канабиса", допълни Тихомир Безлов.

При амфетамините и метамфетамините има през последните години значителна употреба, за съжаление не е фокусирано вниманието, че това е основният риск за България, подчерта експертът.

"Пак не бихме казали, че е много висок процентът, риск е, но не е сравним с това, което беше с хероина".

Източник:bnr.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1395927
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
155
3479
6327
1372832
52786
47377
1395927

Вашият IP адрес: 3.237.254.197
2020-10-29 05:03