Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

От 1992 год. насам на 10 октомври всяка година светът отбелязва Световният ден на психичното здраве – ден за противодействие на стигмата на психичните заболявания в обществото, за повишаване на обществената грамотност по отношение на тези заболявания и последиците от тях.

Коронавирусът промени нашия свят – психосоциалните рискове и стресът са сред най-тежките проблеми на безопасността на нас, хората, поради това пандемията значително въздейства върху здравето ни, вкл. и върху психичното. А психичното здраве означава състояние на благополучие, равновесие и комфорт, за да може всеки от нас да е максимално работоспособен и удовлетворен от себе си и това, което върши, да се справя със стрес, да общува с другите без напрежение, да се развива активно и да изявява способностите си по добър начин.

Темата на тазгодишната световна кампания за 10 октомври е „Психично здраве за всички“, което подтикна Превантивно-информационния център по зависимости да обедини две предстоящи през м. октомври събития в обща кампания „Животът не е за смяна“:

  • На 25 октомври, неделя, от 10.00 до 16.00, в актовата зала на ПИЦ по зависимости, родители със своите деца ще прекарат един почивен ден ЗАЕДНО в Работилницата за психично здраве и чрез игрови занимания ще общуват, щe изказват и показват чувства и емоции, ще развиват сплотеността в семейството, ще гледат на проблемите като на възможности, ще бъдат активни, без да губят енергия в дребнавости и без да се тревожат за бъдещето, като една от предпоставките за психично здраве.  
  • На следващия ден, 26 октомври, в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе пореден куиз (викторина) – интелектуална игра за знания с ученици от старозагорски училища и доброволци от Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“. Разпределени на случаен принцип в шест отбора юношите ще покажат познания, ще зарадват съзнанието си с нови научени неща, ще са спокойни със силата на разума и логиката, с радост ще общуват с връстници – без страх и агресия, без да завиждат и да се сравняват с другите, а това са онези важни стъпки за опазване на психичното здраве, което ще ги направи щастливи хора в бъдеще.

Водещ на двете събития ще бъде психологът Минчо Николов от Фондация „Институт за съвременна психология“.

Очакваме ви, родители с вашите деца!

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1395939
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
167
3479
6339
1372832
52798
47377
1395939

Вашият IP адрес: 3.237.254.197
2020-10-29 05:16