Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Учените откриха необикновен белтък, който произвежда един от типовете имунни клетки в човешкия мозък и неговото потискане може да освободи човека от влечението към кокаина. Това обявиха нарколози в статия, публикувана в списание Nature Communications.
 
„Откритието е интересно поради това, че днес нямаме никакви начини за борба с кокаиновата зависимост, освен психотерапията. На пазара вече има лекарства, които потискат действието на фермента G-CSF и ние можем бързо да ги приспособим за борба с кокаина, когато разберем как точно действа този белтък“, заявява Дрю Киръли (Drew Kiraly) от Института за изучаване на мозъка „Фридман“ в Ню Йорк, САЩ.
 
Редовната употреба на кокаин предизвиква най-силната психическа зависимост и довежда организма до изтощение, което нерядко завършва с летален изход. Отсъствието на изразени признаци на физиологическа зависимост силно затруднява лечението на кокаиновата наркомания. През последните години нарколозите и молекулярните биолози нееднократно се опитваха да създадат различни препарати и дори вируси, потискащи кокаиновата зависимост или „насъскващи“ имунната система срещу молекулите на наркотика. В момента нито един от тях не е официално одобрен от надзорните органи и повечето от тях са изпитвани само върху опитни животни. Едва преди две години започнаха първите клинични изпитания на едно от тези вещества.Всички тези проблеми, както отбелязва Киръли, са свързани с едно обикновено нещо – учените до този момент не знаеха как точно кокаинът изменя работата на центъра на удоволствието и другите зони в мозъка и кои сигнални вещества и рецептори на нервните клетки отговарят за разчитането на неговите молекули.Американските нарколози успяха да дадат отговор на този въпрос като обърнаха внимание върху една обща черта на всички кокаинови наркомани – тяхната имунна система работи по по-различен начин отколкото при хората, които не употребяват кокаин. Това ги навело на мисълта, че психологическата зависимост може да бъде свързана не толкова с изменението в работата на мозъка, но и с организма като цяло.
 
Те проверили тази идея като сравнили образци от кръвта, извлечена от тялото на мишки, част от които страдали от кокаинова зависимост, с тази на други, които никога не са били доближавани до това вещество. Оказало се, че всички наркозависими мишки имали една обща черта – в кръвта им се съдържал необичайно много белтък G-CSF.Този пептид, както отбелязват нарколозите, се изработва не от невроните на мозъка, а от макрофагите и другите компоненти на имунитета. Той изпълнява две различни роли – стимулира костния мозък и го заставя да изработва гранулоцити, друг тип имунни средства, както и да защитава невроните от последствията от инсултите и исхемичната болест на сърцето. Последното, както предполагат Киръли и нейните колеги, може да е свързано непосредствено с развитието на зависимостта.
 
Като открили тази особеност учените проверили какво ще се случи, ако се въведат големи количества G-CSF в предната кора и в прилежащото ядро, двата главни „центъра на кокаиновата зависимост“ в главите на мишките и на хората. Както показал експериментът подобна „терапия“ накарала мишките да употребяват още повече наркотик, което потвърждава, че блокирането на този фермент може да помогне на хората да се откажат от кокаина.От друга страна, когато учените вкарали в мозъка им антитела, неутрализиращи молекулата G-CSF, мишките започнали да употребяват забележимо по-малко наркотик, което също може да означава, че блокирането на този фермент може да помогне на хората да се откажат от наркотика. За тази цел трябва учените да намерят начин да доставят антителата срещу C-CSF в кората и прилежащото ядро, което засега може да се прави само с помощта на директно инжектиране в мозъка.
 
Източник: actualno.com

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1395949
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
177
3479
6349
1372832
52808
47377
1395949

Вашият IP адрес: 3.237.254.197
2020-10-29 05:47