Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Кафето или по-скоро активната му съставка – кофеин, е най-използваният психоактивен наркотик на планетата. Има множество причини за популярността на кофеина и повечето от тях са свързани с някои прекрасни ефекти върху тялото. На първо място – ободряващото, разбуждащо чувство, което влива енергия скоро след поглъщане. Това се дължи на факта, че кофеина „блокира“ свързването на аденозин в мозъка. Аденозинът е хормон, който води до умора и отпуснатост. Кофеинът води до отделянето и на естествени стимуланти като глутамин и допамин. Тези неврохимикали подобряват настроението и придават усещане за еуфория, по сходен механизъм с действието на друг психоактивен наркотик – кокаина. 

При натовареност на организма, нуждата от енергия на тялото се допълва, като първо се изгаря гликоген, а след него започват да се топят мазнини. Кофеинът обаче нарушава този процес, карайки тялото да започне изгарянето на мазнини много по-рано, запазвайки гликогена за по-късен етап. Това е причината тялото да е по-енергично и да работи на по-бързи обороти с лекота. Поради тази причина, кофеинът се превръща и в най-популярния стимулант, използван в спорта. 

При умора, кофеинът подобрява концентрацията, понижава времето за реакции и подсилва паметта. 

При неразположение, лека простуда и главоболие, кофеинът отново идва на помощ. Той ускорява телесните способности за абсорбция на аспирин и ацетаминофен (парацетамол), което ги кара да робят по-бързо и по-продължително. Кофеин се добавя дори и в някои медикамнети против грипни и простудни състояния.

Уви, с това свършват добрите страни на кафето. Колкото повече кафе се приема от организма, толкова по-силна става нуждата от още кафе с времето. Причината – тялото изгражда толеранс към активната съставка. С всяка чаша, мозъкът се адаптира и изгражда все повече рецептори за аденозин. Това води до нужда от повече кофеин, който да блокира всички налични рецептори - придобита необходимост за достигане на енергийния прилив.

След прием на кофеин се отделят и значително повече стомашни сокове, които с времето водят до киселини, развитието на язви, гастрити и др. 

При поглъщането на много кофеин, някои хора започват да изпитват нервност, тревожност и безпокойство. Тези ефекти са продукт на адреналина, отделен когато кофеина превъзбуди мозъчните клетки. 

С времето се развива дори пристрастяване към кофеина, а опита за спонтанно отказване води до прояви на абстиненция – главоболия, умора, раздразнителност. 

При желание за отказ от кафето се съветва консултацията с диетолог – съществуват много заместители на кафе, които могат да са ефективни, както и начини за справяне с абстинентните симптоми.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1395943
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
171
3479
6343
1372832
52802
47377
1395943

Вашият IP адрес: 3.237.254.197
2020-10-29 05:23