Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Португалски учени в експерименти с мишки установиха, че редовната консумация на алкохол води до разрушаване на невронните връзки. В резултат на това когнитивните способности намаляват и възниква постоянно чувство на тревожност. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Science Signaling”.

В продължение на десет дни невролози от Университета в Порто давали на мъжки мишки пет порции алкохол всеки ден, еквивалентни на „човешка“ доза от една чаша бира, чаша вино или чаша високоалкохолна напитка.

На десетия ден от симулираното препиване изследователите анализираха мозъчната тъкан на животните и установиха, че алкохолът активира микроглии - клетки в централната нервна система, които обикновено са отговорни за разпознаването и отстраняването на патогени. Но в този случай активираните имунни клетки поглъщат и унищожават свързващите синапси между невроните в префронталната кора - зоната на мозъка, която отговаря за новото познание и вземането на решения.

По-нататъшни експерименти показват, че активирането на микроглиите увеличава производството на възпалителната молекула TNF. Когато учените го потискали с одобреното лекарство помалидомид, гризачите се връщали в спокойно състояние и разрушаването на синапсите в мозъка спирало.

Новото проучване не само обяснява на молекулярно ниво причината за повишеното безпокойство при хората, които пият редовно, но също така предлага някои средства за борба с него.

"Нашата работа предполага, че някои одобрени лекарства, използвани в клиничната практика, могат да спрат мозъчните увреждания и да намалят безпокойството, причинено от злоупотреба с алкохол", заяви ръководителят на екипа Камила Португал в съобщение за пресата.

Източник: dariknews.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1395902
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
130
3479
6302
1372832
52761
47377
1395902

Вашият IP адрес: 3.237.254.197
2020-10-29 04:27