Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Обичах я и я мразех в еднаква степен – живот със зависима към алкохол майка

Минаха две и половина години, откакто загубих майка си заради алкохола. Бях на 21 г., а тя – на 49. Това беше горчив, но неизбежен край на битката с наркотик, който постепенно засилваше безмилостната си хватка върху нея през годините. Макар и да ме е срам да го призная, нейната смърт ми донесе моментно облекчение.

Обсесивно-компулсивното разстройство и обсесивно-компулсивното личностово разстройство звучат по сходен начин, но всъщност са две отделни състояния, всяко притежаващо специфична симптоматика и план за лечение. Добрата новина за хората, страдащи от едно от двете разстройства, е, че симптомите могат да се подобрят значително с помощта на подходяща терапия. Така с течение на времето признаците могат да бъдат овладени, а смущенията в ежедневието биват сведени до минимум.

На алкохолната употреба е лесно да се гледа като на резултат от ритуал, съществуващ хиляди години, и като на навик, продължаващ през целия живот. Но спирали ли сте се някога, за да помислите защо вие сте избрали да пиете? Важно е да знаем какво мотивира хората да пият, за да разберем по-добре техните нужди, когато е необходимо да ги насърчим да пият по-малко или по по-малко вреден начин.

Две нови проучвания докладват за повишен риск от психоза сред пушачите не само на марихуана, но и на тютюн.

Проучването за тютюна е публикувано в списанието Acta Psychiatrica Scandinavica, а това за марихуаната, което е било проведено от същия екип, е публикувано в The British Journal of Psychiatry.

Изследване е открило връзки между психозата и пушенето както на тютюн, така и на марихуана – особено по отношение на психозата, свързана с шизофрения.

Селфи манията е хоби, за което психиатрите смятат, че е сериозно психично разстройство. Селфи бумът отдавна е превзел целия свят. Днес почти няма профили в социалните мрежи, които да не са пълни със селфи снимки.

Ако преди пет години хората, които си правиха селфи, са били странни, сега това е признато като норма. Липсата на акаунт в социалните мрежи на съвременния човек или неговото неактивно подържане се упреква и се счита за недостатък. Въпреки това, експертите не са толкова оптимистични. Асоциацията на американските психиатри, АПА, проведе интересно проучване, на базата на което бяха направени редица важни изводи. Оказва се, че прекалената страст към селфи снимките, е истинска болест на века. Необходимостта от постоянно фотографиране се наблюдава като ново психично разстройство.

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

671642
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
138
477
4843
658488
28215
34243
671642

Вашият IP адрес: 3.87.147.184
2019-05-24 03:34