Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Ново изследване, представено на Европейския конгрес по затлъстяване - ECO в Маастрихт, Холандия, предполага, че наднорменото тегло и затлъстяването засилват вредното въздействие на алкохола и риска от развитие на рак, свързан с алкохола, особено при хората с висок процент телесни мазнини.

Констатациите също така идентифицират връзка доза-отговор между по-високите нива на затлъстяване и риска от развитие на рак, свързан със затлъстяването, независимо от консумацията на алкохол.

Изследователите поясняват, че настоящите насоки не отразяват степента на риска от рак поради комбинираните ефекти на алкохола и затлъстяването. Хората със затлъстяване трябва да са по-наясно с рисковете, свързани с консумацията на алкохол, поясняват учените.

Алкохолно отравяне възниква, когато нивата на алкохол в кръвта са толкова високи, че са токсични за тялото. Това може да причини широк спектър от симптоми и усложнения, от лепкава кожа до потъмняване, от повръщане до гърчове, от проблеми с дишането до кома. Алкохолната интоксикация обикновено се разпознава в критичен етап, когато е необходима спешна медицинска помощ. Оцеляването е възможно, ако се осигури незабавна медицинска помощ, но без лечение състоянието може да доведе до фатален изход или трайна инвалидност.

Зависимостта има много лица. Тя може да бъде зависимост към наркотици, зависимост към алкохол, зависимост към хазарт, зависимост към секс, зависимост към пазаруване и много други. Това, на пръв поглед толкова различно поведение, е проявление на една и съща психологическа дефицитност.

Един от най-задълбочените изследователи на зависимостта, с над 40 години опит в сферата, доктор Габор Мате казва: "Зависимостта е само симптом на нещо много по-дълбоко, по-фундаментално."

Когато говорим за зависимост трябва да си зададем въпроса откъде идва цялата тази болка, която хората не могат да понесат и бягат неистово във различни форми на зависимост.

Над 40% от българите консумират енергийни напитки поне веднъж месечно, а 7% от тях го правят всеки ден. Това показва проучване на „Нилсен Адмосфер България”, в което участват лица над 15 години.

Това, което прави впечатление е, че с напредването на възрастта се увеличава броят на хората, които изобщо не пият енергийни напитки. Няма как обаче да бъдат анкетирани учениците под тази възраст, които са основните консуматори на този вид напитки. С връщането на децата в училище, според социолозите се забелязва ръст в продажбата на „енерджита”, както ги наричат тийнейджърите. По неофициални данни около 20% от децата между пети и седми клас в България изпиват поне по 5 енергийни напитки седмично, а в гимназиален курс – 21%. В повечето развити страни около половината потребители на енергийни напитки са тийнейджъри и деца.

Близо 70% от зависимите в САЩ не живеят на улицата, а имат работа. Най-честите зависимости са към опиоиди, алкохол, марихуана, кокаин и стимуланти. За бизнеса в САЩ това се превръща във все по-сериозен проблем.

Водещата Ашли Нийл поздравява слушателите на своя подкаст от Turning Point, клиника за наркозависими в Тампа, Флорида. Ашли познава добре темата, по която ще говори: още като студентка тя е започнала да взима наркотици. Това е било нещо обичайно за сферата, в която е била е заета - работила е в ресторант.

logo pic new

stop

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2039125
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
347
369
2660
2032589
13793
19546
2039125

Вашият IP адрес: 34.231.244.12
2022-05-27 15:51