Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Съзависимостта е синоним на пристрастяване. Пристрастяване към хора, към поведение, към вещи…

Тя е заблудата, че можеш да се опитваш да контролираш вътрешния си свят, преживявания и чувства, чрез контролиране на хора, неща и събития отвън. За съзависимия човек, контролът или липсата на такъв е в центъра на всеки аспект от живота му.

“ТВЪРДАТА“ ЛЮБОВ Е ТРУДЕН, НО ЦЕНЕН УРОК ЗА НАУЧАВАНЕ.

Джино, възрастен мой клиент (Джино е псевдоним), дойде на една от консултациите ни много гневен и напрегнат. Разказа ми, че наскоро неговият син, пълнолетен човек с проблемна употреба на наркотици, му се е обадил. По принцип обажданията са за сметка на Джино. Това се е случило в почивния му ден, когато е имал нужда да разпусне, както той споделя. Но решава да му вдигне – „Все пак това е синът ми и аз го обичам.“ Докато слушал завалените обяснения на сина си, през ума му минавали всякакви негативни мисли, като „Какво, за Бога, пак се е случило?“. След това изпитал вина за това, че подхожда негативно и подозрително.

„Джейк е моят по-голям син. Не знам колко пъти съм го будила, за да не пропусне тренировките си по футбол. Той беше куотърбек и получаваше стипендия. Помагах му да пише есетата си в колежа и го преследвах да ги предава навреме. Дори избрах костюма, с който ходеше на интервюта. Между другото сега е в университета „Дюк“ и следва две магистратури – икономика и международни отношения.“

„Mалкият ми син се казва Ник. Той употребява вещества – предимно хапчета, но понякога влиза и в запои. Казаха ми, че ако му помагам, подкрепям зависимостта. Просто не разбирам. Той има застрашаващо живота заболяване, а хората ми казват да се отделя от него, да му позволя да стигне до дъното и да престана да подкрепям зависимостта. Ако детето ви имаше рак, щяхте ли да го направите?“

Българските пушачи са наясно с рисковете за здравето им, но въпреки това 44 на сто от тях не възнамеряват да се откажат от вредния навик, сочат данни от национално представително проучване на Националната пациентска организация за възприятията и употребата на тютюневи и свързани с тях изделия в България.

Знаем, че ако искаме да се чувстваме и да изглеждаме добре, трябва да забравим за захарта. Добре, нека не бъдем чак толкова крайни - трябва да намалим значително количеството, което консумираме. Голяма част от нас приемат повече захар, отколкото трябва. Това е така, защото тя е добавена в редица продукти, които си купуваме от магазина. Съдържа се в естествена форма и в плодовете. А според американски справочници по диетология, захарта не бива да бъде повече от 10% от дневния калориен прием, т.е. при 1200 калории можем да приемаме до 7.5 чаени лъжички.

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1263080
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
687
327
1264
1251456
12813
41157
1263080

Вашият IP адрес: 18.207.98.97
2020-08-12 18:15