Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

През последните десетилетия доказателствата, че алкохолът повишава риска от развиване на ракови заболявания, нараснаха значително. А сега учени от Великобритания смятат, че са открили как реално стоят нещата. В ново изследване те са установили, че алкохолът уврежда ДНК в стволовите клетки, които изграждат кръвта. Виновникът е химическо съединение, наречено ацеталдехид, което е страничен продукт на процеса по метаболизиране на алкохола.

"Изолацията, физическото дистанциране, затварянето на училищата и работните места са предизвикателства, които ни засягат, тъй като те влияят на това, което обичаме да правим, къде искаме да бъдем и с кого искаме да бъдем. Естествено е да чувстваме стрес, тревожност и самота в този момент", каза директорът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге в изявление пред медиитев Копенхаген.

Електронни цигари причиниха смъртта на четирима души, а други 450 са засегнати в Съединените щати. Мистериозното заболяване, което се появи преди седмица в Америка е засегнало вече 33 щата, като случаите продължават да нарастват. Центровете на контрол на заболяванията призовават хората да прекратят употребата на електронни цигари. До момента са потвърдени официално 215 случая от центровете за контрол и превенция на заболяванията, като започва по-задълбочено разследване по случая. Изследователи от Харвардския университет разкриха, че новото епидемично заболяване е асоциирано с употребата на електронни цигари, в частност т.нар. вейпове (vape), като данните са публикувани в списанието New England Journal of Medicine (NEJM). В много, но не всички от случаите в пациентите се установило THC, което е психоактивната съставка на канабиса, както и никотин. Четвъртият смъртен случай, асоцииран с новото заболяване, беше потвърден в петък от здравни представители от Минесота.

След като една трета от населението на света използва социалните сайтове, те със сигурност имат силно влияние върху обществото. Но какво можем да кажем за ефекта им върху тялото? Те променят мозъка ви по невероятен начин - точно в този момент. От 5 до 10 процента от интернет потребителите не могат да контролират времето, което прекарват онлайн.

Въпреки че това пристрастяване е психологическо, което го разлизчава от физическата зависимост, мозъчният скенер показва сходни модели на реакция. Например има ясна деградация на бялото вещество в зоните, които контролират обработването на емоциите, взимането на решения и вниманието. Тъй като социалните медии предоставят незабавно възнаграждение с минимално усилие, мозъкът започва да се променя така, че да Ви кара да желаете все повече подобна стимулация. Всеки следващ път вие се нуждаете от повече. Звучи като наркотик, нали?

В епохата на високи технологии и информация изненадващо голяма част от света се възприема в изменено състояние на съзнанието. Статистиките за употребата на наркотици в света дава интересен поглед към това как се отнасяме към упойващите вещества и хората, които ги употребяват. Използвайки дaнни от службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) Recovery Brands създаде няколко невероятни инфографики и интерактивна карта, която в подробности описва много от тенденциите в употребата на наркотици по света и последващото лечение на употребяващите. 

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1063235
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
613
3472
10646
1040925
48662
41794
1063235

Вашият IP адрес: 3.215.182.81
2020-03-29 15:17