Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

За вредата от цигарите както за самите нас, така и за околните, за силната зависимост от никотина и алтернативите за заклетите пушачи – говори водещият кардиолог от болница „Света Анна“ д-р Рада Прокопова. Тя бе и един от участниците в медийната среща „Намаляване на вредата от тютюна“, която се проведе на 10-ти септември в НДК.

Хазартната зависимост може да бъде определена като една от най-опасните поведенчески зависимости, които човек може да развие. Поради тази причина се обръща и доста внимание на проблема, като постоянно се правят проучвания за процента хазартно зависими.

Някои от последните анализи сочат, че между 1 и 5% от американците са тясно свързани с хазарта и той е се е превърнал в зависимост. Разбира се, според много експерти този процент е доста по-голям, защото има доста зависими, които остават “скрити” за проучванията и статистиките. Хазартната зависимост може да доведе и до други трудности, сред които изпадане в задължения и социални проблеми. Всичко това е доста неприятно, но правилното лечение на хазартно зависимите може да възвърне загубения контрол над техния живот.

Национална футболна база "Бояна" ще бъде домакин на турнира „7:0 за хората срещу зависимостите" от 23 до 25 октомври. Официалният старт на събитието ще бъде даден с пресконференция, в която ще вземат участие представители на ръководството на БФС, заместник-министърът на младежта и спорта Николай Павлов, заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, Станислав Ангелов – директор на школата Левски–Раковски и Росица Начева – началник на отдел, дирекция "Промоция на здраве, профилактика на болести и зависимост".

Българите са сред първенците по тютюнопушене в Европейския съюз, като 22-23% от хората пушат. Голям проблем в България е това, че тютюнопушенето обхваща много години, има огромен пул от хора, които са пушили много дълго време - от 20-30 г. и това оказва следи върху всички органи. Това каза УМБАЛ "Св. Анна" д-р Рада Прокопова.

Спрете пушенето, пазете белия си дроб, посъветва д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести.

Тя подчерта личната отговорност на всеки от нас да пази респираторното си здраве като ограничи максимално токсичните вещества, които вдишва.

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1395925
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
153
3479
6325
1372832
52784
47377
1395925

Вашият IP адрес: 3.237.254.197
2020-10-29 04:59