Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Данните на Националния център по обществено здраве и анализи за първото тримесечие на 2023 г. показват, че през болниците в страната са преминали общо 2608 души заради остри интоксикации (отравяне), свързани с употребата на наркотици и/или алкохол. В 155 случая става въпрос за деца до 15 г., като 9 от тях са били приети в болница заради употреба на наркотици, 117  – заради употреба на алкохол, а 29 – заради комбинирана употреба на алкохол и наркотици. В болница са били приети и 158 деца на възраст между 16 и 18 г.

От 15 до 20 години затвор грозят шофьорите, които убият човек и са дрогирани или с над 2 промила алкохол в кръвта. За каращите с по-малко промили остава сегашното положение. Освен затвора, е предвидена и конфискация на превозното средство. Същото наказание грози и водачите, които убият човек, докато шофират с повече от 50 км/ч над ограничението. Това са част от промените в Наказателния кодекс, който депутатите приеха на първо четене със 167 гласа "за" в пленарна зала днес.

Необходими са комплексни мерки и завишаване на санкциите спрямо лицата, които шофират след употребата на алкохол или под въздействието на наркотици. Toва заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на участието си в две парламентарни комисии - по вътрешна сигурност и обществен ред, както и правна комисия.

Той даде като пример Испания, на която отнело 10 и повече година да се справи с пътнотранспортния травматизъм и да слезе от черната класация на катастрофите.

Участието в различните видове хазартни игри е широко разпространено, както по света, така и у нас. Все пак първоначалната идея на хазарта е развлечение, а не търсенето на печалба и лесни пари. Проблемът обаче идва, когато човек прекрачи границата и започне да прави неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност. Именно с такова поведение се характеризира хазартна зависимост. В много от случаите хората, които страдат от такава зависимост, имат финансови, лични и професионални проблеми, обясни за Радио ВИДИН Светослав Кирилов- клиничен психолог и директор на на Асоциация за рехабилитация на зависими "Солидарност":

Той е свикнал да тича десетки километри във всякакви атмосферни условия. Сега обаче се оказа затворен за 15 дни в стъклена клетка пред погледите на случайни минувачи. Целта му беше да демонстрира рисковете от дигиталната зависимост. Красимир Георгиев е Човек на деня на Свободна Европа.

В продължение на 15 дни той всеки ден ставаше в 6:00 часа сутринта и тичаше по 18 км на ден. И това ставаше пред погледа на всички хора, които минават покрай Националния дворец на културата в София.

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев доброволно се затвори в малка стъклена клетка само с пътека за бягане и легло в нея, за да демонстрира какви рискове крият дигиталната зависимост и изолацията. Той излезе от нея на 14 май и разказа, че този експеримент се е оказал изнеадващо тежък за него.

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2292739
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
132
535
4442
2283505
18118
26439
2292739

Вашият IP адрес: 44.211.84.185
2023-05-29 02:28