Превенция

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Превенцията се разглежда и като здравна политика, и като философия, и като мироглед, изповядващ определени житейски ценности. 

Основната цел на превенцията най-общо е предотвратяването на риска от злоупотреба с дроги сред определена група, а оттук и предотвратяване на риска от възникване на лични вреди или вреди за обществото. А това означава и развиване на личностна и емоционална компетентност, възпитаване на отговорно отношение и поведение към себе си и другите, на социални умения и уважение към ценността на живота.

Превенцията не е обикновено информиране, безучастно осведомяване за последиците от употребата на вещества или само сплашван, или категорична забрана.

Превенцията е утвърждаване на модел на поведение и развиване на умения за живот без употреба на ПАВ. 

В зависимост от целевата група и степента на интервенцията срещу употребата и злоупотребата с тютюнопушене, алкохол и наркотици разработваме и осъществяваме превантивни програми, които целят осъществяването на:

  • Обща (универсална) превенция – програмите се разработват за всички слоеве от населението, например за всички ученици в дадено училище;
  • Селективна превенция – програмите са насочени към рискови групи или части от цялото население, например деца на родители, злоупотребяващи с наркотици, или ученици със слаби резултати в училище;
  • Индикативна – програмите са предназначени за хора, които вече експериментират с наркотици.

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1886726
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
143
2492
4666
1875445
25145
20964
1886726

Вашият IP адрес: 35.172.203.87
2021-09-23 04:51