Колонката на специалиста

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Новите социално-икономически и природни реалности правят живота по-хубав и по-атрактивен. От друга страна, значително се ограничава двигателната активност на съвременния човек. За сметка на това се увеличават начините за търсене на удоволствия и релакс без никакво усилие: да се напия,  да се напуша или „наям“ с психоактивни вещества. В днешните „парникови” условия децата, младите и възрастните хора страдат от „мускулен глад”. Времето за двигателни дейности остава все по-малко, все по-сложно се компенсира недостигът на движения.

Повишените изисквания към интелектуалната подготовка в съвременния свят, съчетани с нездравословните условия на живот, продължителният престой пред компютърния и телевизионния екран, системното ползване на транспортни средства вместо ходене „пеша”, редицата технически улеснения и удобства в бита благоприятстват обездвижването, агресията, търсенето на лесни удоволствия. Всички тези предпоставки ни отвеждат до паниката „Ами сега?“. Родителите обвиняват учителите. Учителите обвиняват родителите. И всички те не знаят какво се случва с децата. Всъщност мога да предложа един прост начин за излизане от ситуацията на безнадежното затлъстяване, агресивното поведение и употребата на психоактивни вещества. Задоволяване на „мускулния глад на тялото ни“. Да направим първата стъпка, като разгледаме какво представлява опорно-двигателната система и защо двигателната активност помага на всеки да се чувства добре без да се налага да употребява психоактивни вещества?

Опорно-двигателната система сесъстои от костите, ставите и мускулите, които функционират заедно за постигане на основната роля на тази система: поддържане на положението на тялото и движението на тялото и неговите части в пространството. Двигателният апарат е съвкупност от опорни органи (кости и стави) и активни органи (мускули) у животните и човека. Условията на живот и начинът на движение влияят на оформянето и развитието на опорно-двигателния апарат. Движенията са резултат от съкращаване на мускули, които променят положението на костите в определени стави. Нарушенията в опорно-двигателната система условно се разделят на: увреждания и заболявания в детска възраст и увреждания и заболявания при възрастните.

Всичко това е, условно казано, информация, която всеки е получил от един или друг източник. 

Къде обаче е връзката между липсата на добра двигателна активност, лошото функциониране на двигателния апарат и рисковите поведения? Повишавайки двигателната активност и задоволявайки мускулния глад, научаваме тялото си да изработва хормоните на щастието (ендорфините). Те се изработват в главния мозък и оттам се насочват по целия организъм, въздействайки на различните рецептори. Чрез тези рецептори ендорфините регулират живота ни: формират емоции, защитават от стрес, коригират дейността на имунитета и заздравяват раните ни. Благоприятстват за понижаване на рисковите поведения. Да, това съвсем не е шега. Обездвижването и липсата на двигателна активност водят до анхедония (невъзможност за преживяване на удоволствие). От своя страна, това кара хората да изпитват силна тревожност и да търсят външни стимули, за да се почувстват по-добре. За щастие, ендорфинната система може да бъде нормализирана. Можем при добра воля и време да задоволим мускулния глад и да натрупаме мускули, а така всеки от нас може да принуди своето тяло да изработва повече ендорфини без да използва външни стимуланти като психоактивни вещества.

 Исрено ваша Радост Овагимян, психолог

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

968203
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
326
730
1056
954670
39836
44650
968203

Вашият IP адрес: 35.175.201.14
2020-01-28 14:36