Истината за марихуаната

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

brain

Как марихуаната влияе на мозъка?
Това е един интересен и много дискутиран въпрос през годините, който е залегнал в дискусиите за ползите и вредите от лекия наркотик. Един студент от Лайденския университет в Холандия е направил поучително видео за видео конкурса Brain Awareness поставен от Обществото за Невронаука през 2013 г.

Ройланд Хеерема се е разходил из улиците на Амстердам, за да научи как тетрахидроканабинол (THC), основният компонент в канабиса, който засяга мозъчната функция, се отразява на краткосрочната памет и двигателния контрол. Намираме се в Холандия - страна известна със сиренето, каналите, велосипедите, дървените обувки, отново велосипедите и ... прямата си политика по отношение на наркотиците, по-специално на канабиса. Марихуаната като билка идва от листата на растението канабис. Известни личности, които са употребявали или употребяват канабис включват Питагор, Жана д'Арк, кралица Виктория, Бил Клинтън и Барак Обама. В днешно време, марихуана е широко известна като стимулант. Ето защо Ройланд е твърдо решен да намери хора, които могат да му разкажат всичко за него ... И кое е най-доброто място за подобно проучване ако не столицата на марихуаната: Амстердам. Студентът спира случайни хора по улиците на холандската столица и им задава един доста прост въпрос: „Можете ли да опишете как се чувствате обикновено, след като сте пушили марихуана?". Повечето отговарят по сходен начин. Те или се чувстват спокойни и отпуснати, или са много гладни или всичко им е ужасно смешно. Точно така. Но освен това, очите се зачервяват, сърцето бие по-бързо, мислите се реят някъде или никъде и човек вече не може да разчита на паметта си. За да е сигурен в резултатите на своето проучване Ройланд намира няколко доброволци и прави два теста с тях. Първият е свързан с краткосрочната памет и в него те трябва да запомнят 6 цифри за 30 секунди. Вторият е свързан с двигателните умения – подхвърлянето на топка. Тестовете са направени 2 пъти – преди и след като доброволците за пушили марихуана. При първият тест всички се справят много добре, дори блестящо, както и при втория. Все пак задачките са доста елементарни, но дали ще се справят участниците след като се напушат? Оказва се, че не. Трудно им е да запомнят цифрите, а топката, която си подхвърлят често пада на земята. Но защо се случва така? Ройланд обяснява в детайли какво всъщност се случва с мозъците ни когато пушим марихуана.
Съставката в канабиса, която причинява ефекта на напушване се нарича делта-девет-тетрахидроканабинол, или по-простото - ТНС. И така, какво прави тя?
Малките клетки в мозъка ни са наречени "неврони". Те преработват информацията в мозъка, освобождавайки химикали, наречени невтротрансмитери и я предават по веригата. Тази информация в последствие се прехвърля в клетката на аксоните, от където сигналът продължава да се движи по веригата. В окончания на невроните е мястото, където магията се случва. Въпреки че звучи просто, тези сигнали работят синхронизирано, като за милисекунди се превръщат в сложни конфигурации, които преминават през целия мозък. Това се случва всеки път, когато мислим, дишаме или се движим.

А какво се случва в мозъка, когато пушим марихуана?

Всъщност канабисът съдържа молекули, които много наподобяват такива, образуващи се в човешкия мозък – т.нар. канабиноиди. Въпреки че в мозъка канабиноидите циркулират в много малки количества, сравнени с тези, които се отделят при пушенето на марихуана.
THC или тетрахидроканабинолът, страшно много наподобява естествения невротрансмитер анандамид, който е „господарят“ на информацията, която протича в нашия мозък и я доставя на точното място когато е необходимо. Въпросните канабиноиди обаче са много по-силни от анандамида и действат навсякъде,  а не само където е необходимо. Така връзката в мозъка е напълно прекъсната, което причинява нежелани ефекти върху тялото и ума – забавя ни.

Източник: https://fakti.bg/life/88402-marihuanata-izparjva-mozaka

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

968695
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
252
566
1548
954670
40328
44650
968695

Вашият IP адрес: 3.214.184.250
2020-01-29 11:26