За Вас, родители

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

През периода 8-12 юли 2018 година, Превантивно-информационен център по зависимости, с подкрепата на Общински съвет по наркотични вещества, ще постави началото на ежегодно „Лятно училище по превенция“ по програма за профилактика на рисково поведение и за трениране на родителски умения.

Лятното училище е предназначено за подрастващи и младежи (14-20-годишна възраст) и за техните родители; структурирано е като интензивно практическо обучение – уъркшоп и тренинг, въз основа на принципите на позитивната превенция, целящи откриване на потенциала на личността, развиване на житейски умения у подрастващите и младежите, подпомагане на резервите и потенциала на семейната среда.

Основната цел на „Лятното училище по превенция“ е предпазване на подрастващите и младежите в училищна възраст от отчуждение, изолация, несигурност, които са в основата на рисковото поведение.

Фокусът на превенцията е насочен и към Вас, родителите, защото Вашата роля за правилния избор на децата е особено важна – за намаляване на по-късен риск от злоупотреба с психоактивни вещества.

Виж цялата обява

Времената се променят. Светът е различен, а заедно с тях се променят поведението, привичките и начина на мислене както на самите нас, така и на нашите деца. Днешното поколение е отлично запознато с най-новите технологии, които пък ги отдалечават от детските игри навън с приятели. Промените понякога се случват за добро, но има и случаи, когато ние като родители можем да се разбунтуваме срещу системата и да се опитаме да променим статуквото. Ако и вие се питате дали правите всичко по силите си и повече, за да отгледате добри деца, ето и отговорът на психолозите от Харвард. Има 5 неща, които ще ви помогнат да отгледате добри деца:

Eдна тиха трагедия се развива точно в този момент в нашите домове и засяга най-ценното ни – нашите деца. Покрай професията ми на терапевт и работата ми със стотици деца, многократно съм наблюдавала зараждането на тази трагедия. Емоционалното състояние на нашите деца е в истинска криза. Говорете с учители или професионалисти, които се занимават с деца, и ще чуете същото твърдение. Нещо повече, през последните 15 години учените съобщават за притеснителни статистики, засягащи психическото здраве на децата. Забелязва се повишаване на случаите на психически разстройства: 1 от 5 деца има психични проблеми; 43% повече деца с дефицит на вниманието и хиперактивност   37% повече случаи на депресия при тийнейджърите 200% повече случаи на самоубийства сред децата на възраст 10-14 г.

Сезонът е такъв – социален. Лятото е времето, в което човек е решен да граби с пълни шепи от живота. Обградени сме от хора накъдето и да се обърнем. Шум, движение, цветове, разнообразие, емоции и преживявания… Но защо тогава, насред тълпата и забавлението, човек понякога се оказва сам? Чувства се неудовлетворен. Сякаш, пуснал се по посока на течението, се оказва съвсем неспособен да управлява собствената си лодка. Усеща паника, прави хаотични движения, за да се спаси, но не успява, тъй като няма идея каква трябва да е крайната цел. Докато се мятаме панически, сме склонни на всякакви действия (често и деструктивни), за да облекчим напрежението.

Ежедневно се сблъскваме с агресията сред децата – побой в училище, неразбирателство на детската площадка, завършило с обиди и кавги... Сякаш нещата излизат извън контрол. Кой е виновен, има ли изход от тази ситуация, как трябва да действат родителите и учителите, разговаряме с детския психолог Лиляна Тръпчева.
Детската агресия сякаш се увеличава все повече и повече и родители, и близки, и учители се чудят на какво се дължи. Агресори ли се раждат децата или стават такива? „Това е тема, която все повече се застъпва. И наистина въпросът е по-агресивни ли са днешните деца от изминалите поколения или това е начинът по който реагират на средата в която ръстът?", казва г-жа Тръпчева.

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

505715
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
67
233
2178
500600
3763
16532
505715

Вашият IP адрес: 35.175.190.77
2018-12-10 06:37